Prezentarea oficiala de marti a cainelului de la Casa Alba, asteptata de cateva luni, ar putea sa puna in umbra un discurs important al presedintelui Barack Obama despre economie, comenteaza AFP.

Marti, noul locatar de la Casa Alba va fi prezentat oficial jurnalistilor, a confirmat un purtator de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs.

Presedintele american le-a promis celor doua fiice ale sale Malia, in varsta de zece ani, si Sasha, in varsta de sapte ani, ca le va lua un catel pentru a rascumpara lungile sale absente de acasa din timpul campaniei electorale. Presiunea a crescut odata cu sosirea primaverii, termenul fixat de familia Obama pentru a-si indeplini promisiunea.

VIDEO: Faceti cunostinta cu Bo, noul locatar de la Casa Alba

Intre timp, alegerea catelului prezidential a preocupat mult presa, care a profitat de ocazie pentru a uita pentru o clipa de situatia economica a tarii si care l-a intrebat pe Obama despre acest subiect la fiecare interviu.

Alegerea patrupedului a fost un proces minutios, sotii Obama fiind nevoiti sa refuze oferte din toata lumea, inclusiv pentru caini de la adaposturi sau "corcituri", asa cum si-ar fi dorit presedintele. Ei au trebuit in schimb sa aleaga o rasa la care Malia sa nu fie alergica.

Familia prezidentiala l-a primit pe Bo cadou din partea senatorului democrat Edward Kennedy, personalitate politica importanta in Statele Unite care creste mai multi caini portughezi de apa.

"Stiu ca va sosi maine (marti - n.red.) si cred ca veti avea cu totii ocazia, atatia cati veti fi, sa vedeti noul catel", le-a spus Gibbs jurnalisilor prezenti la Casa Alba.

Atunci cand un ziarist a amintit faptul ca unul dintre terrierii fostului presedinte George W. Bush, Barney, l-a muscat pe unul dintre colegi sai cu putin timp inainte de plecarea sefului statului de la Casa Alba, Gibbs a raspuns facand referire la Bo: "L-am antrenat toata dimineata!".

Prezenta unui animal de companie la Casa Alba pare strans legata de exercitarea presedintiei Statelor Unite. Toti presedintii de dupa Calvin Coolidge, ales in 1923, au avut cel putin un animal in timpul mandatului, potrivit site-ului www.dogsinthenews.com. Predecesorii lui Bo, terrierii scotieni Barney si Miss Beazley, aveau chiar propria lor pagina pe site-ul Casei Albe. In plus, imaginea cu jurnalistii care il fotografiau din toate unghiurile pe Socks, motanul familiei Clinton care tocmai murise, a facut inconjurul lumii.

Fotografiile cu Bo care au aparut in ultimele zile sugereaza ca "Primul caine" s-a familiarizat cu familia Obama si Casa Alba.

Potrivit cotidianului american Washington Post, care a consacrat catelului prima pagina in editia de duminica, Bo a cucerit familia prezidentiala prin curatenia lui si prin faptul ca nu a ros mobila de la Casa Alba. Se pare insa ca Edward Kennedy ar fi angajat cativa dresori special pentru a-i da lectii de buna purtare catelului.

Astfel, in momentele dificile, Obama va putea gasi putina liniste langa Bo. In timpul emisiunii lui Jay Leno, la care presedintele american a participat la 19 martie, el l-a citat pe Harry Truman care a spus: "Daca vrei un prieten la Washington, ia-ti un caine".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.