Edwin Berry, consilier pentru Drepturile Omului al ONU in Moldova, a reusit sa viziteze sambata penitenciarul nr.13 si sa discute cel putin cu 40 dintre tinerii arestati in timpul protestelor, constatand ca acestia prezentau "urme de batai si traume", relateaza Ziarul de Garda in editia online.

"Nu am mai vazut asa ceva", a declarat Berry, citat de Ziarul de Garda. Consilierul ONU sustine ca a vazut cel putin 40 de tineri care erau detinuti in diferite celule. "Cu totii aveau urme de batai si traume", a spus Berry, adaugand ca practic toate persoanele pe care le-a vazut aveau intre 18 si 24 de ani.

Tinerii au declarat ca au fost batuti in cadrul sectoarelor de politie sau a Comisariatului General de Politie. Ei au mai spus ca au fost detinuti acolo in celule mici de cate opt metri patrati, in care se aflau cate 25 si chiar 28 de persoane. Li se dadea apa foarte putina, iar produse alimentare practic deloc. De asemenea, majoritatea dintre ei s-a plans pe imposibilitatea intalnirilor cu avocatii.

"Am vazut ca exista medici la penitenciar, dar din ceea ce au povestit tinerii nu reiese ca primesc toti ingrijiri medicale adecvate", a mai spus reprezentantul ONU. El sustine ca au fost luate imagini despre urmele de tortura pe care le poarta acesti tineri si va solicita un dialog cu Ministerul de Interne. De asemenea, datele colectate in cadrul acestei vizite de documentare vor fi utilizate pentru a documenta in continuare cazurile si pentru a informa comunitatea internationala despre ceea ce se intampla.

Berry considera ca este important ca R. Moldova are un Comitet pentru plangeri, al carui regulament i-a permis sa intreprinda vizita la Penitenciar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.