Armatorul remorcherului Buccaneer, capturat sambata de pirati somalezi si la bordul caruia se afla si cinci marinari romani, si-a exprimat speranta ca fortele italiene nu vor lansa o operatiune-fulger similara celei in care a fost salvat capitanul american Richard Phillips, relateaza AGI.
"In mod clar nu imi doresc sa existe o operatiune-fulger. Nu as vrea ca viata cuiva sa fie pusa in pericol", a declarat armatorul Claudio Bartolotti, care a precizat ca are incredere deplina in echipajul vasului sau, din care fac parte, pe langa cei cinci romani, 10 italieni si un croat. "Las la latitudinea militarilor", a adaugat el, subliniind ca deocamdata nu i-a fost ceruta nicio recompensa.

Bartolotti, citat de RaiNews 24, a afirmat ca au fost contactate tarile invecinate cu Somalia, care au anuntat ca echipajul este bine si ca nu exista probleme.

In cursul dupa-amiezii de duminica, marina americana l-a eliberat pe comandantul Maersk Alabama, sechestrat de miercuri, in cursul unei operatiuni in care au fost ucisi trei pirati si arestat un al patrulea.

De asemenea, vineri, armata franceza a reusit sa elibereze echipajul unui iaht capturat de pirati, ucigand doi dintre atacatori si arestand alti trei. De asemenea un francez si-a pierdut viata in operatiune.

In replica, piratii au acuzat Statele Unite si Franta ca au ridicat miza si au avertizat ca viata ostaticilor de aceste nationalitati este in pericol.

Potrivit RaiNews24, Ministerul italian de Externe a indemnat la prudenta, pentru a favoriza o rezolvare pozitiva a acestui incident. Diplomatia italiana a precizat ca remorcherul a ajuns pe coasta Somaliei, chiar daca pentru moment nu se cunoaste exact pozitia navei.

In zona s-a deplasat si nava de razboi italiana Maestrale, cu 220 de oameni si doua elicoptere la bord. Vasul este pregatit sa intervina in orice moment, potrivit unor surse oficiale.

Duminica dimineata a avut loc o reuniune interministeriala pentru a pune la punct activitatea coordonare.
Ministerul roman de Externe a confirmat informatiile referitoare la rapirea, sambata, a cinci cetateni romani de catre piratii somalezi.

In total, 10 romani se afla in prezent in mainile piratilor. Alti cinci marinari romani de pe doua nave sunt in prezent sechestrati de piratii somalezi. Trei dintre ei faceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat in 20 martie. Alti doi romani se aflau pe vasul grecesc Saldanha capturat in 22 februarie. In ambele cazuri, companiile care detin navele sunt cele care se ocupa de eliberarea lor. In mod obisnuit, cazurile de acest gen se rezolva prin plata unei rascumparari de catre compania armatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.