Mai multe cladiri care s-au prabusit in urma cutremurului de luni din centrul Italiei, care a provocat pana in prezent moartea a aproape 300 de persoane, nu respectau normele de constructie intr-o zona cu potential seismic, potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, citat de AFP.

La Aquila, unde a fost localizat epicentrul seismului, mai multe cladiri construite recent prezentau "grave anomalii", potrivit expertilor trimisi de Parchet in cadrul anchetei care are scopul de a descoperi eventuali vinovati pentru catastrofa.

Spre exemplu, structurile de rezistenta din cladirea caminului studentesc care s-a prabusit provocand moartea a opt persoane, si a spitalului, partial distrus, par sa fi continut "o cantitate anormal de scazuta de fier", scrie cotidianul italian, citat de NewsIn.

Politia ancheteaza si deficientele controalelor realizate de autoritati in regiunea Abruzzo cu un grad ridicat de risc seismic.

Potrivit Corriere della Serra, echipa de genisti civili avertizase in urma cu mai multi ani ca sediul prefecturii, distrusa in intregime in cutremur, prezenta un "pericol ridicat", insa nu a fost luata nicio masura pentru consolidarea structurii cladirii.

Joi, presedintele italian Giorgio Napolitano i-a invitat pe italieni sa faca un "examen de constiinta", invocand nerespectarea normelor de constructie antiseismica si intarzierile in implementarea legislatiei.

Mai multi experti citati de presa italiana au afirmat ca legislatia privind constructiile in zone cu potential seismic, care dateaza din 1974 si a fost actualizata in 1996, nu a fost respectata peste tot in regiunea afectata de cutremur.

Legislatia a devenit mai aspra in 2005, dupa un cutremur soldat cu 30 de morti, dintre care 27 de copii, produs in 2002 in Molise, oras in zona limitrofa a muntilor Abruzzi.

Totusi, in toamna anului 2008, dupa o prima amanare decretata de guvernul lui Romano Prodi, executivul condus de actualul premier Sivlio Berlusconi a amanat din nou intrarea in vigoare a legislatiei pana in iunie 2010.

Cel mai recent bilant al victimelor cutremurului de luni a ajuns la 293 de morti si 1.170 de raniti, dintre care 179 se afla in stare grava. Operatiunile de salvare au incetat duminica, pentru ca toate persoanele date disparute au fost gasite, potrivit agentiei italiene de presa ANSA. Printre victime se numara si cinci romani, potrivit Ministerului de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.