Centrul de telecomunicatii speciale, din cadrul Serviciilor de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova afirma ca site-ul Presedintiei a fost atacat in 10 aprilie de pe un IP romanesc.
Institutia afirma ca a depistat in 8 aprilie "un atac cibernetic masiv (DDoS), orientat spre blocarea functionarii resurselor informationale ale Aparatului Presedintelui Republicii Moldova", iar analiza incidentului a demonstrat ca "atacul a fost organizat de catre un hacker sau un grup de hackeri, prin intermediul unei retele 'Botnet' care reprezinta o retea de calculatoare virusate".

In urma verificarii detaliate a fisierelor de statistica, Centrul de telecomunicatii speciale afirma ca a constat ca sursa atacului reprezinta o retea controlabila de calculatoare virusate, dislocate in diferite regiuni a retelei Globale Internet. Conform datelor statistice ale expertilor internationali in domeniul securitatii Informationale "SecureWorks", acest tip de retea poate include circa 150 milioane de calculatoare personale, inclusiv servere conectate la reteaua Globala Internet. Specialistii moldoveni au luat masuri pentru contracararea atacului si au lansat sistemul de monitorizare.

Doua zile mai tarziu, in 10 aprilie, Centrul de telecomunicatii speciale a inregistrat un atac cibernetic masiv de tip "denial-of-service" (DoS) asupra resurselor informationale ale Presedintiei moldovene. "Atacul dat a reprezentat in sine transmiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de adresari false (pachete de sincronizare) pe parcursul a 6 minute de la adresa IP ce apartine unui utilizator al retelei internet inregistrate la Bucuresti, Romania".

Potrivit informatiilor publicate de institutia moldoveana, IP-ul apartine unei firme numite SC Dotro Telecom SA din Bucuresti.

Contactata de NewsIn, firma a confirmat ca furnizeaza servicii de internet, dar nu este in masura sa precizeze daca abonatii sai au comis atacurile mentionate. La solicitarea autoritatilor, firma poate furniza datele abonatului de pe al carui IP este suspectat ca s-ar fi comis atacul, a precizat un reprezentant al firmei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.