Ministerul de Interne de la Chisinau a dat publicitatii sambata seara lista celor retinuti si arestati in legatura cu evenimentele din 6-8 aprilie 2009, dar lista nu precizeaza cetatenia persoanelor arestate.

In cadrul cauzelor penale au fost retinute 166 persoane, informeaza MAI, dintre care 86 au fost arestate preventiv. Potrivit listelor, la aceasta categorie figureaza si cetateanul Netanyahu Johnatan Jerusalym, nascut in 1952, despre care Procuratura Generala de la Chisinau a afirmat vineri ca este cetatean roman. In lista publicata de MAI in dreptul numelui sau nu este trecut nimic la rubrica "domiciliu". Contravenientii isi ispasesc pedeapsa in diferite izolatoare de detentiei provizorie, precizeaza MAI, potrivit NewsIn.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat vineri ca are confirmari neoficiale ca printre cei arestati la Chisinau se afla cetateni romani. "Neoficial, avem confirmari, dar asteptam, in mod natural, serios, raspunsul autoritatilor de la Chisinau", a spus Diaconescu. Oficial, autoritatile romane nu au fost informate de catre autoritatile moldovene despre retinerea vreunui cetatean roman la Chisinau, a declarat Diaconescu. "Zilnic le vom transmite cate o nota verbala autoritatilor de la Chisinau, cerandu-le informatii din acest punct de vedere. Neoficial si din presa sunt o serie de semnale in acest sens", a subliniat ministrul.

Procuratura Generala a R.Moldova a anuntat vineri ca un cetatean roman a fost retinut joi, fiind suspectat ca a organizat actiuni de uzurpare a puterii de stat si "dezordine de masa", dupa ce au fost descoperite harti ale orasului Chisinau, fotografii si sticle incendiare la resedinta sa.

Autoritatile moldovene au anuntat initial arestarea a 200 de persoane in urma protestelor de la Chisinau din ultimele zile. Opozitia afirma ca este vorba de mult mai multi arestati si a cerut publicarea numelor lor si a faptelor de care sunt acuzati.

Un al doilea tabel dat publicitatii de MAI detaliaza numele a 129 de persoane retinute "pentru diverse contraventii administrative". Patru dintre acestea au fost eliberate, 88 se afla in "arest administrativ" de pana la 15 zile, 22 au primit amenzi, cea mai mare fiind de 200 de lei, iar pentru 15 persoane nu sunt precizate sanctiunile. Opt persoane din aceasta lista, dintre care una eliberata la judecata, nu au domiciliul precizat, restul sunt cu domicilii in R. Moldova.

Sanctiunii "arest la domiciliu" au fost supuse 88 persoane si altele 33 au fost obligate sa nu paraseasca domiciliul, precizeaza MAI.

Ministerul revine cu detalii la categoria "minori" si sustine ca la 7 aprilie 2009 in Piata Marii Adunari Nationale au fost retinuti 19 minori, dintre care cinci originari din Chisinau, cinci - din Cahul si noua - din alte raioane ale republicii. Minorii retinuti au fost plasati in Centrul de plasament pentru minori al MAI. La 8 aprilie 2009 personalitatea copiilor a fost identificata si 17 din ei au fost predati parintilor in aceeasi zi. Ceilalti doi au fost luati de parinti la 9 aprilie 2009, detaliaza MAI. Apoi, in intervalul 8-11 aprilie 2009, au fost retinuti 17 minori. Dintre ei trei au fost eliberati imediat fara aplicarea masurilor de constrangere, avand loc "convorbiri profilactice in prezenta parintilor". In privinta a 14 minori a fost aplicata masura de "arest la domiciliu”, fiind stabilita participarea lor nemijlocita la savarsirea infractiunilor, precizeaza MAI, care mentioneaza ca audierea minorilor a fost efectuata in stricta conformitate cu legislatia in vigoare, in prezenta obligatorie a parintilor, pedagogilor ori asistentilor sociali.

Toate persoanele arestate penal se afla in izolatorul de detentie preventiva, in conformitate cu legislatia in vigoare. Rudele au fost informate despre locul aflarii lor, inclusiv prin intermediul avocatilor, sustine MAI.

Actiunile de identificare si retinere a persoanelor ce au comis acte de vandalism si alte crime continua, precizeaza MAI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.