Presedintele Boliviei, Evo Morales, a intrat duminica in a patra zi de greva a foamei, imitat de sustinatori din intreaga tara, in speranta unei deblocari parlamentare cu privire la adoptarea unei legi electorale, relateaza AFP.

Morales a anuntat ca este posibila acceptarea unei conditii impuse de opozitia de dreapta pentru reluarea examinarii legii - un registru electoral actualizat si transparent - daca nu se intarzie organizarea alegerilor prezidentiale si legislative prevazute pentru 6 decembrie.

"Guvernul vrea sa amelioreze datele statului, pe chestiuni legate de populatie, locuinte, si vrem si un nou registru electoral. In cazul in care Curtea nationala electorala garanteaza organizarea de alegeri la 6 decembrie si implementarea la timp a unui registru electoral biometric si sistematizat, atunci guvernul promite sa garanteze stabilirea sa", a asigurat Morales, potrivit NewsIn.

Un registru transparent pentru evitarea fraudelor, dar si prezenta observatorilor internationali sunt conditiile opozitiei pentru reluarea examinarii legii electorale, blocata de mai multe zile.

Aceasta intarziere l-a facut pe liderul bolivian sa anunte joi ca intra in greva foamei, alaturi de 14 sefi de sindicate apropiati de putere, pentru a presa astfel Parlamentul.

Opozitia acuza majoritatea ca vrea sa-si asigure o ampla majoritate la legislative, printr-un registru datat, dar si prin votul bolivienilor din strainatate. Presedintele Congresului bicameral le-a cerut sambata parlamentarilor de dreapta sa revina la lucu de duminica, spunand ca acestia nu mai au scuze, dupa recenta deschidere din partea presedintiei.

Circa 1.500 de sustinatori ai lui Morales au intrat si ei in greva foamei. Antiliberalul Morales este favorit la scrutinul prezidential din decembrie pentru un nou mandat de cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.