Renumararea voturilor exprimate la alegerile din 5 aprilie si verificarea listelor electorale trebuie sa se desfasoare in conditii adecvate, a declarat comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner, citata de AFP.
Comisia Europeana a cerut sambata Republicii Moldova "evitarea folosirii fortei si a retoricii provocatoare" si respectarea "libertatilor fundamentale", salutand in acelasi timp ideea renumararii voturilor exprimate la alegerile de duminica.

"Salut reinstalarea linistii pe strazile Chisinaului. In acest stadiu, este important ca toate partile implicate sa continue sa evite folosirea fortei sau a unei retorici provocatoare, iar autoritatile moldovene sa garanteze respectarea deplina a libertatilor fundamentale si drepturilor omului, inclusiv dreptul la intrunire pasnica, accesul la informatie si libertatea de exprimare", a declarat comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.

Mai multe asociatii de aparare a libertatii presei s-au declarat "ingrijorate" vineri de soarta jurnalistilor romani din Republica Moldova, dintre care mai multi au fost arestati sau expulzati in ultimele zile.

Vineri, presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat ca dispune de "dovezi" ale implicarii Romaniei in incidentele postelectorale din tara sa, cerand si renumararea voturilor la alegerile legislative din 5 aprilie, ale caror rezultate sunt contestate de opozitie.

"Salut decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a autoriza verificarea listelor electorale si consensul la care s-a ajuns pentru renumararea voturilor exprimate la alegerile din 5 aprilie", a subliniat pe de alta parte Ferrero-Waldner. "Acestea sunt etape importante pentru a consolida increderea si ele trebuie sa se deruleze in conditiile adecvate", a adaugat ea. "Incurajez toate partile implicate sa se angajeze in dialog intr-un spirit constructiv".

Este al treilea comunicat al lui Ferrero-Waldner referitor la Republica Moldova incepand din ziua alegerilor legislative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.