Un ostatic de pe vasul francez Tanit, capturat de pirati somalezi, a fost ucis in cursul unei operatiuni de eliberare lansata de armata franceza, relateaza AFP.
Ostaticul a murit pe vas, dupa ce a fost impuscat intr-un schimb de focuri intre pirati si fortele franceze, a declarat seful Statului Major al armatei, generalul Jean-Louis Georgelin. Victima era tatal unui copil de trei ani. Ceilalti patru ostatici de pe vas au fost eliberati.

De asemenea, doi pirati au fost ucisi, iar alti trei au fost luati prizonieri in urma acestei operatiuni anuntate de presedintia franceza.

Iahtul francez cu o lungime de 12,5 metri a fost capturat in 4 aprilie in largul coastei somaleze, una dintre cele mai periculoase din lume. La bord se aflau familia proprietara, copilul lor de trei ani si doi prieteni ai acestora.

Joi, una dintre navele marinei franceze desfasurate in zona in cadrul eforturilor internationale de lupta impotriva pirateriei "a putut sa contacteze piratii si a imobilizat" iahtul, potrivit presedintiei franceze. Negocierile nu au dus la niciun rezultat, iar iahtul plutea in deriva catre coasta, asa ca francezii au decis sa lanseze o operatiune pentru a elibera ostaticii, potrivit presedintiei. La operatiune a participat si echipe de commando, a afirmat o sursa apropiata dosarului.

Ministrul francez al apararii, Hervé Morin, a anuntat ca Franta le-a "propus o recompensa" piratilor si le-a promis sa le permita "sa se intoarca in port cu un vas". "Toate aceste lucruri au fost refuzate", a adaugat el, cerandu-le francezilor care vor sa mearga in largul coastei somaleze sa renunte.

Aceasta zona este una dintre cele mai periculoase din lume in prezent. Dupa o perioada de relativa acalmie la inceputul anului, piratii au capturat sase nave in mai putin de o saptamana, in pofida vaselor de razboi internationale desfasurate in largul Somaliei. Un grup tinea vineri ostatic capitanul uneia dintre ele, un american.

Franta a dat intotdeauna dovada de fermitate in fata pirateriei si in decurs de un an echipele franceze de commando au intervenit in doua reprize pentru a elibera nave franceze si echipajele lor din mainile piratilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.