Cauza protestelor din Republica Moldova este faptul ca Partidul Comunistilor aflat la guvernare de opt ani a ingradit libertatile, a declarat vineri presedintele Dumei de Stat ruse, Vladimir Jirinovski, citat de Novii Reghion intr-o stire preluata de RADOR

"Toate acestea nu au legatura de fapt nici cu Romania", a spus Jirinovski, ultranationalist care conduce un partid numit Partidului Liberal Democrat. Cauza protestelor este ca "oamenii nu sunt multumiti, oamenii nu mai vor sa vada comunisti la conducerea Moldovei", a continuat el, potrivit NewsIn.

Potrivit lui Jirinovski, populatia Republicii Moldova s-a saturat sa se supuna dictaturii comunistilor moldoveni. "Pentru comunistii din Moldova au votat doar pensionarii. Iar tineretul tarii, oamenii de afaceri au fost impotriva Partidului Comunist. Trebuie analizat ce se intampla in aceasta tara. Viitorul Moldovei nu depinde de pensionarii moldoveni. Moldova este singura Republica in care comunistii inca mai sunt la putere. In toate republicile, comunistii au disparut. Dar in Moldova, PC se afla la guvernare inca din anul 1991", a subliniat Jirinovski.

Acesta crede ca presedinte al Moldovei va fi ales un reprezentant al altui partid, la fel ca si primarul Chisinaului. Pentru desemnarea presedintelui, comunistii ar avea nevoie de 61 de voturi din numarul total de 101 din Parlament, iar in urma alegerilor au obtinut 60. Daca Parlamentul esueaza de doua ori sa desemneze seful statului, Legislativul trebuie dizolvat si convocate noi alegeri. Voronin a ordonat insa renumararea voturilor si nu ar fi exclus ca in urma acestui proces sa obtina si cel de-al 61-lea vot.

Pozitia lui Jirinovski, un politician care de obicei face declaratii cel putin originale, vine in completarea unei schimbari de ton remarcate in ultimele zile la Moscova. Dupa ce in prima parte a saptamanii, presa si oficialii rusi sprijinisera mai mult sau mai putin deschis acuzatiile lui Vladimir Voronin de implicare a Romaniei in protestele de la Chisinau, incepand de joi, tonul s-a schimbat.

Seful Comisiei de afaceri externe a Dumei de Stat Kontantin Kosaciov declarase ca evenimentele au origini ce tin de politica interna si de situatia economica, iar adjunctul Comisiei pentru afaceri CSI Konstantin Zatulin spusese ca Voronin trebuie sa isi asume partea sa de responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat. Si presa rusa si-a modificat tonul, remarcand atitudinea calma a Romaniei in fata acuzatiilor si masurilor luate de partea moldoveana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.