Cetateanul roman retinut la Chisinau pentru implicare in protestele violente de saptamana aceasta se numeste Johnattan Jerusalayem Netanyahu si are 57 de ani, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale de la Chisinau transmis NewsIn

Potrivit Procuraturii, "in cadrul examinarii cauzei penale pe faptul organizarii dezordinii de masa si actiunilor intreprinse de uzurpare a puterii de stat a fost retinut cetateanul Romaniei Johnattan Jerusalayem Netanyahu", in varsta de 57 de ani.

Anterior, Procuratura il identificase pe cetateanul roman drept Jordan N.
La 9 aprilie curent, in cadrul perchezitiei la locul unde era cazat acesta, au fost depistate si confiscate harti multiplicate ale orasului Chisinau, fotografii ale cladirilor administrative, inclusiv a Parlamentului si Presedintiei si sticle cu substante inflamabile special adaptate. In prezent, procurorii efectueaza actiuni de urmarire penala pentru cercetarea completa si obiectiva a circumstantelor celor intamplate si identificarea tuturor persoanelor vinovate cu tragerea lor la raspundere, informeaza Procuratura moldoveana intr-un comunicat transmis NewsIn.

Autoritatile romane nu au fost informate oficial de catre autoritatile moldovene despre retinerea vreunui cetatean roman la Chisinau, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, dupa reuniunea Consiliului fostilor ministri de externe si fostilor presedinti convocata la MAE.
Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu declarase joi seara la TVR ca are confirmari neoficiale ca printre cei arestati la Chisinau se afla cetateni romani. "Neoficial, avem confirmari, dar asteptam, in mod natural, serios, raspunsul autoritatilor de la Chisinau", a spus Diaconescu.
Intrebat daca este vorba despre persoane cu dubla cetatenie sau romani care au intrat in Republica Moldova in ultima perioada, ministrul a raspuns ca nu are asemenea informatii pentru moment, adaugand: "Consulatul nostru de la Chisinau primeste destul de multe solicitari de asistenta de urgenta consulara". Ministrul nu a putut furniza nici numarul cetatenilor romani retinuti de autoritatile de la Chisinau.

Diaconescu a declarat si ca a solicitat autoritatile moldovene informatii oficiale despre eventuali cetateni romani arestati in urma protestelor. "Inca de azi-dimineata (joi - n.red), am solicitat prin nota verbala, prin documente oficiale, autoritatilor de la Chisinau sa ne comunice daca printre cei retinuti se afla cetateni romani. Este obligatoriu sa stim acest lucru, pentru a le putea asigura protectia consulara, asa cum se intampla in orice stat civilizat", a spus ministrul.

Autoritatile moldovene au anuntat arestarea a 200 de persoane in urma protestelor de la Chisinau din ultimele zile. Opozitia afirma ca este vorba de mult mai multi arestati si a cerut publicarea numelor lor si a faptelor de care sunt acuzati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.