Presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, a cerut vineri Curtii Constitutionale sa ordone o renumarare a voturilor de la legislative, scrutin al carui rezultat a dus la proteste la Chisinau.
Voronin a cerut Curtii sa ia aceasta decizie, a informat agentia de stiri Omega din R. Moldova, potrivit NewsIn.
El a precizat ca o renumarare a voturilor va ajuta la refacerea stabilitatii in tara, potrivit Reuters.
Curtea "trebuie sa decida o renumarare completa a voturilor exprimate la alegerile legislative" din 5 aprilie, a spus el.

Anuntarea victoriei zdrobitoare a comunistilor - 50% din voturi - a dus la manifestatii violente marti.
O noua manifestatie era asteptata vineri la ora locala 10.00 (10.00, ora Romaniei), dar, o ora mai tarziu, numai cateva zeci de persoane erau prezente in fata sediului guvernului.

Partidul Comunistilor din R. Moldova a obtinut in noul parlament 60 de locuri, ceea ce inseamna ca are un vot mai putin decat majoritatea necesara pentru a impune candidatura dorita pentru postul de sef al statului, potrivit rezultatelor finale oficiale ale alegerilor din 5 aprilie.

Comisia Electorala Centrala (CEC) a publicat miercuri seara rezultatele finale ale alegerilor legislative din 5 aprilie, potrivit carora in Parlament vor intra patru partide politice: Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Alianta "Moldova Noastra" (AMN).

Iurie Ciocan, secretarul CEC, a anuntat ca din numarul total de voturi, PCRM a obtinut 49,48%, PL - 13,14%, PLDM - 12,43% si AMN - 9,77%, ceea ce corespunde, potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor urmatoarei configuratii a Parlamentului: PCRM - 60 de locuri, PL si PLDM cate 15 locuri, iar AMN 11 locuri.

Restul partidelor politice si candidatii independenti din cursa electorala nu au trecut pragul de 6% necesar intrarii in Parlament. Astfel, pentru Partidul Social Democrat (PSD) au optat 3,7% dintre alegatori, Partidul Democrat (PD) - 3,3%, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) - 3,03%, Uniunea Centrista din Moldova (UCM) - 2,7%, iar restul formatiunilor si candidatilor independenti - un procent sau mai putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.