Cele 12 persoane arestate in nord-vestul Angliei miercuri erau implicate intr-un plan ce viza comiterea unor atacuri devastatoare la sfarsitul acestei saptamani, potrivit unor surse citate de Daily Telegraph

Unii dintre suspecti au fost depistati de agenti MI5 in timp ce se filmau in fata Trafford Centre din Manchester, in fata complexului Arndale din centrul orasului si langa piata St Ann, informeaza NewsIn.

Politia i-a arestat pe suspecti dupa ce au fost ascultati in timp ce discutau despre diverse date, printre care mini-vacanta de Paste, una dintre cele mai aglomerate perioade de cumparaturi.

"Putea fi vorba despre zilele urmatoare, a trebuit sa actionam", a spus sursa. Politia cauta acum atelierul unde se presupune ca erau fabricate bombele.

Daca acest complot ar fi fost pus in practica, ar fi fost cel mai sangeros atac terorist din Marea Britanie, probabil cu mai multe victime decat atentatele sinucigase din 7 iulie 2005, soldate cu 52 de morti.

Planul de arestare a suspectilor a fost grabit dupa ce seful sectiei antiterorism din Scotland Yard, Bob Quick, a fost fotografiat cand se ducea la biroul premierului cu un document top secret ce continea detalii despre operatiune, document expus in mod neglijent. Quick a demisionat, dupa ce ministrul de interne, Jacqui Smith, a spus ca nu mai beneficiaza de increderea sa si a MI5.

Drept rezultat, sute de politisti au fost trimisi sa aresteze suspectii, care fusesera supravegheati continuu.

Fosti ofiteri de politie au spus ca arestarea unor persoane suspectate de terorism in locuri publice, ca Liverpool, Manchester si Clitheroe, a constituit un risc pentru civili si era posibil ca operatiunea sa fie compromisa.

Premierul Gordon Brown a declarat ca respectivul complot "era de proportii", precizand ca anchetatorii analizeaza legaturi cu Pakistanul.

Toate persoanele arestate miercuri, in afara de una, sunt pakistanezi care au venit in Marea Britanie cu vize de studii. Acest aspect poate sugera o noua tactica al-Qaida, care anterior a folosit extremisti cu baza in Marea Britanie, dusi in Pakistan pentru antrenament.

Vizele de studii sunt un cosmar pentru politie si MI5. In Marea Britanie sunt circa 330.000 de studenti straini si circa 10.000 de astfel de vize sunt emise anual numai pentru Pakistan.

"Stim care este natura acestei amenintari si de unde vine ea", a spus Peter Fahy, responsabil al politiei din Manchester. El a incercat sa-i linisteasca pe proprietarii de magazine. "Doresc sa spun ca nu voi avea nicio ezitare - eu sau familia mea - in a ma duce in vreunul dintre locurile mentionate", a spus el, referindu-se la complexurile comerciale vizate.

Serviciile de securitate suspecteaza ca mai multe dintre persoanele arestate au fost antrenate in scoli religioase din Pakistan si trimise sa comita atacuri in Occident. Politia l-a arestat pe presupusul lider al celulei, Abid Naseer, de 22 de ani, in Manchester. Acesta venise din zonele tribale pakistaneze, unde se afla fiefurile talibanilor si ale al-Qaida.

Liderul talibanilor pakistanezi este Baitullah Mehsud, care saptamana trecuta a promis atacuri asupra Occidentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.