Romania ar trebui sa devina liderul integrarii europene a tarilor din regiunea Marii Negre precum Ucraina, Georgia si Republica Moldova, a declarat presedintele georgian Mihail Saakasvili.

"Am fost dintotdeauna uimit cat de bine se comporta Romania in politica externa. Nu am avut niciodata probleme, Romania a stiut aproape instinctiv cum sa actioneze in cel mai bun mod pentru noi", a declarat pentru NewsIn presedintele georgian, Mihail Saakasvili.

Cu toate acestea, presedintele georgian a recunoscut ca mai sunt multe domenii in care potentialul relatiei bilaterale este "subutilizat".

"Cel mai scurt drum din Europa catre China trece prin Romania si Georgia. Noi avem o zona economica libera pe partea noastra si acum suntem in curs de a dezvolta facilitati similare portului Constanta. Apoi avem toate aceste legaturi istorice si interese politice care coincid", a exemplificat Saakasvili.

"Romania ar trebui sa devina liderul integrarii europene pentru intreaga regiune a Marii Negre – Ucraina, Georgia, Moldova si apoi Azerbaijan si Armenia", a spus presedintele georgian.

Intrebat cum vede acest rol de lider pentru vecinii sai, cand Romania se afla in prezent in conflict diplomatic cu Republica Moldova, Saakasvili a sugerat ca aceasta problema este una minora.
"Vocatia europeana a Moldovei este ireversibila, indiferent de ce se intampla acum acolo. Pana si Belarus se indreapta ireversibil pe calea europeana. Rusia nu va fi un factor atat de important pe termen lung in Moldova, desi acum este. Geografic, Rusia este un factor de zece ori mai mare in Georgia, nici nu se compara. Chiar daca georgienii au o orientare mai clara (prooccidentala), Moldova este favorizata puternic de geografie", a explicat presedintele georgian.

Referitor la optiunile Georgiei, mai ales dupa razboiul din august, in urma caruia regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud au fost recunoscute ca state independente de catre Rusia, Saakasvili a spus ca, pe termen lung, Moscova nu-si va permite sa mentina aceasta situatie. "Sunt convins ca le vom recupera, poate chiar mai repede decat se asteapta lumea. Rusia nu este Uniunea Sovietica si nu le poate pastra. Exista reactiile ferme ale UE, SUA si chiar ale Chinei in acest sens", a argumentat Mihail Saakasvili.

Referitor la o eventuala noua confruntare cu Rusia, Saakasvili este de parere ca totul depinde de premierul Vladimir Putin. "Indiferent ce spun consilierii sau presedintele Dmitri Medvedev, daca Putin decide sa se joace din nou cu factorul georgian, o va face. Nu in prezent, pentru ca acum exista o puternica pozitie americana si europeana", a adaugat Mihail Saakasvili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.