Numerosi irakieni s-au adunat astazi la Bagdad, la cererea liderului radical siit Moqtada al-Sadr, pentru a manifesta impotriva "ocupatiei americane", in ziua in care se implinesc sase ani de la caderea regimului lui Saddam Hussein

Veniti in special din prinviciile siite din sudul tarii si din cartierele defavorizate ale Bagdadului, manifestantii s-au indreptat spre piata Fardus, unde, in urma cu sase ani, posturile internationale de televiziune difuzau imagini cu irakienii care daramau statuia fostului dictator, ajutati de soldati americani, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Toti cei care sunt impotriva ocupatiei ar trebuie sa participe la aceasta adunare", a declarat seicul Hazem al-Aaraji, unul dintre liderii miscarii Sadr.

Manifestantii, care au arborat drapele irakiene si au purtat imagini cu fostul lider, au scandat "Jos cu America!", "Afara cu ocupatia", "Da lui Moqtada!".

Zidurile de protectie din beton care inconjoara piata au fost acoperiti cu imagini cu mai multi copii prizonieri si tatal lor, in spatele unor garduri de sarma ghimpata, soldati americani distrugand cu bate un zid care avea forma Irakului, imagini insotite de inscrisul "Made in USA".

Descendentul unor clerici religiosi, Moqtada al-Sadr, a adoptat un ton ultranationalist si un discurs violent si ostil la adresa prezentei trupelor straine in tara. Partizanii sai s-au confruntat de mai multe ori cu soldatii americani in orasul sfant Najaf, aflat la sud de capitala, si in cartierul Sadr City din Bagdad.

Regimul lui Saddam Hussein, care a condus tara din 1979, a fost inlaturat de la putere odata cu intrarea trupelor americane in Bagdad, la 9 aprilie 2003, dupa invadarea Irakului la 20 martie.

Fostul dictator a fost spanzurat la 30 decembrie 2006, dupa ce a fost condamnat la moarte pentru masacrarea a 148 de siiti, ca represalii in urma unui atac asupra convoiului prezidential in iulie 1982.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.