Partidul Comunistilor din R. Moldova a obtinut in noul parlament 60 de locuri, ceea ce inseamna ca are un vot mai putin decat majoritatea necesara pentru a impune candidatura dorita pentru postul de sef al statului, potrivit rezultatelor finale oficiale ale alegerilor din 5 aprilie.

Comisia Electorala Centrala (CEC) a publicat miercuri seara rezultatele finale ale alegerilor legislative din 5 aprilie, potrivit carora in Parlament vor intra patru partide politice: Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Alianta "Moldova Noastra" (AMN).

Iurie Ciocan, secretarul CEC, a anuntat ca din numarul total de voturi, PCRM a obtinut 49,48%, PL - 13,14%, PLDM - 12,43% si AMN - 9,77%, ceea ce corespunde, potrivit algoritmului de distribuire a mandatelor urmatoarei configuratii a Parlamentului: PCRM - 60 de locuri, PL si PLDM cate 15 locuri, iar AMN 11 locuri.

Restul partidelor politice si candidatii independenti din cursa electorala nu au trecut pragul de 6% necesar intrarii in Parlament. Astfel, pentru Partidul Social Democrat (PSD) au optat 3,7% dintre alegatori, Partidul Democrat (PD) - 3,3%, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) - 3,03%, Uniunea Centrista din Moldova (UCM) - 2,7%, iar restul formatiunilor si candidatilor independenti - un procent sau mai putin, relateaza NewsIn.

La alegerile din 5 aprilie au participat 1.555.557 de alegatori, fiind inregistrate 1.536.144 voturi valabile, ceea ce inseamna o prezenta la vot de 59,5% dintre alegatori. In diaspora au votat 16. 914 persoane, numai 12.419 voturi fiind insa valide. Potrivit datelor CEC, la sectiile de votare din afara tarii cei mai multi alegatori au optat pentru Partidul Liberal, formatiunea obtinand 45,51% din voturi.

In alegerile din 5 aprilie au participat 12 partide politice si cinci candidati independenti. Observatorii internationali au spus ca scrutinul a fost conform cu normele democratice.

Revolutia Twitter: Zeci de mii de tineri au protestat la Chisinau impotriva comunismului

Moldova se confrunta de trei zile cu o serie de manifestatii violente la Chisinau, care au culminat marti cu devastarea Parlamentului si a sediului Presedintiei. Sute de tineri contesta victoria comunistilor la alegerile legislative de duminica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.