Duma de Stat cere Romaniei sa adopte o pozitie lipsita de echivoc fata de situatia de la Chisinau, aratand ca desfasurarea actiunilor de protest de la Chisinau sub drapelul Romaniei si al UE "reprezinta o provocare directa la adresa suvernitatii si statalitatii Moldovei".

Duma de Stat condamna initierea unor acte de dezordine in masa in R. Moldova si face apel catre autoritatile Romaniei si institutiile UE sa ia pozitie clara, care nu ar lasa extremistilor moldoveni posibilitatea de a folosi factorul extern in aceasta situatie ce tine exclusiv de competenta interna, se arata intr-o declaratie adoptata miercuri de forul legislativ de la Moscova, anunta RIA Novosti, conform NewsIn.

Parlamentarii rusi mentioneaza ca evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova, stat prieten al Rusiei, se dezvolta conform unui scenariu periculos pentru institutiile democratice si suveranitatea acestei tari.

La 5 aprilie, in Moldova au fost organizate alegeri parlamentare, care, potrivit observatorilor internationali, inclusiv reprezentantilor Adunarilor Parlamentare a CSI, OSCE si Consiliului Europei, s-au desfasurat conform Constitutiei tarii si raspund standardelor acceptate ale alegerilor democratice, subliniaza parlamentarii rusi. Aceasta pozitie corespunde si cu cea a observatorilor Dumei de Stat la alegerile parlamentare, se arata in documentul deputatilor de la Moscova.

In acelasi timp, reprezentantii unor cercuri politice din interiorul tarii si din afara ei, care nu au fost de acord cu rezultatele preliminare ale alegerilor, au provocat tulburari in masa si dezordine la Chisinau, in urma carora s-au inregistrat victime umane si au fost devastate cladirile guvernamentale.
Parlamentarii rusi considera ca astfel de actiuni extremiste sunt de neadmis si contrazic baza constitutionala a Moldovei si a standardelor acceptate ale alegerilor democratice.

Ingrijorarea deosebita a deputatilor este starnita de desfasurarea actiunilor de protest sub drapelul Romaniei si al UE, "ceea ce reprezinta o provocare directa la adresa suveranitatii si statalitatii Moldovei". In legatura cu aceasta, parlamentarii rusi asteapta ca autoritatile romane si ale UE vor adopta o pozitia clara, exhaustiva fata de aceasta situatie.

De asemenea, Duma de Stat face apel catre toti cei implicati in destabilizarea situatiei din tara sa inceteze neintarziat actiunile violente si ilegale, iar autoritatile Moldovei, fortele politice responsabile din tara sa adopte pasii necesari pentru un dialog pasnic si un proces democratic normal. De asemenea, parlamentarii fac apel catre comunitatea internationala sa sustina actiunile autoritatilor legale ale Republicii Moldova in readucerea stabilitatii si a ordinii de drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.