De la Armata a 14-a care vine spre Chisinau pana la implicarea lui Iurie Rosca in actiunile provocatoare si sosirea in capitala moldoveana a lui Javier Solana, bursa zvonurilor a functionat din plin, ajutata de internet, ca in orice situatie "revolutionara" implicand miscari ale maselor.
Potrivit unor informatii de ultima ora, nu este exclus ca Partidului Popular Crestin Democrat al lui Iurie Rosca sa fie in spatele actiunilor de vandalizare a Presedintiei si Parlamentului de ieri. Mai multe persoane care au fost in primele randuri de atac ar fi membri ai aripei tinere PPCD - "Noua Generatie". PPCD, aliat tacit al comunistilor in fosta legislatura, nu a mai intrat in Parlament, pentru prima oara in istoria sa.

Unul dintre cele mai des regasite zvonuri, comenteaza NewsIn, este ca presedintele Vladimir Voronin aduna politia din toata tara pentru a o concentra la Chisinau si pentru a inabusi evenimentele de strada. "Sunt zvonuri ca Voronin aduna toata politia din Republica in Chisinau, iar la Radio National canta muzica populara", scrie unul dintre utilizatorii retelei de socializare Twitter. "Voronin s-a intalnit cu presedintii de raioane. Probabil pun la cale coordonarea represiunii asupra intregii tari", sustine un altul.
In plus, un alt utilizator moldovean informeaza ca "persoanele sunt perchezitionate pe strada in Chisinau".

Un alt utilizator spune ca "Ministerul rus de Externe se leaga de steagul Romaniei", iar un altul se intreaba daca R. Moldova va mai primi gaz dupa ce Romania isi anunta pozitia oficiala fata de declaratia lui Voronin.

De altfel, teoriile conspirationiste care implica Moscova prolifereaza pe Twitter, pe strada, in randul manifestantilor: "Se cauta un motiv pentru interventia trupelor rusesti in Moldova. Cel mai bun motiv este implicarea Romaniei...Cliseu vechi".

De asemenea, jurnalistii au aflat "pe surse" ca se exercita si presiuni administrative asupra rectorilor, care au fost amenintati cu concedierea, daca nu "blocheaza" studentii in cladirile facultatii. Liceenii, se spune, sunt tinuti cu forta in scoli.

Un alt zvon, sau mai degraba o alta teorie a conspiratiei, a fost ca CNN, la comanda administratiei americane, i-ar sustine pe comunisti pentru ca pana miercuri nu ar fi relatat nimic despre incidentele de la Chisinau. Un revoltat propune un nou slogan pentru postul de televiziune: "Never there when it happens!!!". Unii se intreaba si de ce tace presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Daca Romania este invinovatita pentru ceea ce se intampla, atunci UE si NATO ar trebui sa raspunda adecvat, sunt de parere tinerii.

Potrivit utilizatorilor retelei Twitter, numarul de conturi din R. Moldova de pe Twitter se dubleaza in fiecare zi, luni existand cateva sute si in prezent depasind 1.000. Pe canalul denumit "PMAN" (Piata Marii Adunari Nationale) se posteaza circa 10-15 mesaje pe minut.

Tehnica moderna a ajutat la declansarea "scanteii" - protestul spontan de luni, cand mii de tineri s-au adunat in Piata Marii Adunarii Nationale dand curs unui apel vechiculat prin SMS si prin mesaje transmite pe internet.

Metoda a functionat si la Bucuresti, pentru mitingul de solidaritate de marti seara de la Universitate. Intre timp, aceeasi metoda este folosita pentru convocarea "marii revolutii", preconizate pentru vineri: "Deci nu se gàsesc solutii! ATUNCI VINE MAREA REVOLUTIE!!!!! vineri 10 aprilie 2009 ora 10:00 REVOLUTIE FRATILOR !!! O noua data in istoria noastra! Toata Republica la Chisinau in piatza Marii Adunari Nationale!!!! Jos comunishtii pentru un viitor mai bun! Transmite mesajul mai departe! Anunta prietenii parintii shi pe toti care ii cunoshti!!!alaturati-va romanii de pretutindeni!!!". Acesta este mesajul pe care l-au primit pe yahoo messenger multi basarabeni - si nu numai - zilele acestea.

Un expert strain califica evenimentele de la Chisinau drept "Twitter Revolution", diferita de "Revolutia Portocalie" din 2004 din Ucraina.

In aceste conditii este explicabil de ce marti, la Chisinau, comunicarea era dificila. Majoritatea site-urilor institutiilor de presa din Moldova nu puteau fi accesate, cu exceptia celor proguvernamentale. Chiar si site-urile unor ministere-cheie - de Externe, de Interne, al Guvernului - au fost imposibil de accesat, desi se asteptau cu ardoare informatii si comunicate oficiale in legatura cu evenimentele in desfasurare.

Legaturile telefonice, mai ales cu Romania, se obtineau foarte greu, iar jurnalistii au primit invitatii pe mail la conferinte de presa si cu 16 ore intarziere fata de momentul in care fusese trimis mesajul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.