Dupa un an in care au incercat sa impuna unilateral un alt om in fruntea agentiei ONU pentru monitorizare nucleara, SUA au capitulat. Mohammed ElBaradei ramine seful AIEA, arbitru intre SUA si Iran.

Mohammed ElBaradei, directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA -organismul ONU pentru monitorizare nucleara), va fi reales in functie. Consiliul Director al AIEA urma sa voteze, incepind de ieri, la Viena, realegerea lui ElBaradei, pentru un nou mandat de patru ani. Votul delegatilor celor 35 de tari membre ale Consiliului, programat sa aiba loc cindva in cursul sedintei care a inceput ieri si se va incheia vineri, urma sa fie unanim.

Statele Unite au incercat fara succes sa-l schimbe pe ElBaradei. Dupa ce, timp de un an, nu a gasit nici un aliat in batalia impotriva directorului AIEA, Washington-ul a anuntat ca il sustine si ca "presupusele dispute" cu acesta sint de domeniul trecutului.

ElBaradei, "prea blind" cu Teheranul

Desi rasunator, esecul campaniei SUA impotriva lui ElBaradei pare sa fi fost transformat de diplomatii Americii intr-un atu in confruntarea - mult mai importanta - cu Iranul, pe tema programului nuclear al republicii islamice.

La nivel oficial, SUA s-au opus realegerii egipteanului in virsta de 62 de ani in virtutea limitarii numarului de mandate ale directorului agentiei. In realitate insa, oficialii americani au recunoscut ca administratia Bush considera ca ElBaradei a fost "prea blind", atit cu Saddam Hussein, cit si cu teocratia de la Teheran si ambitiile ei nucleare.

Desi ElBaradei a negat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu membrii Consiliului Director, un diplomat occidental citat de Reuters a dezvaluit ca, in schimbul votului lor, SUA ar fi obtinut de la directorul AIEA o atitudine "mai dura" fata de Iran.

In cursul sedintei din aceasta saptamina, ElBaradei trebuie sa prezinte un raport asupra activitatilor nucleare iraniene, care, desi nu va aduce dovezi privind vreo incalcarea a Tratatului de Neproliferare Nucleara, ar urma, potrivit surselor Reuters, "sa-i multumeasca pe americani".

Iranul triumfa pe margine

Pina la materializarea eventualelor aranjamente de culise intre oficialii SUA si ElBaradei, Teheranul a tinut ieri sa puncteze, ca de fiecare data cind are ocazia, esecul diplomatic american. Desi in aceasta perioada nu este membru in Consiliul Director al AIEA si nu are nici un cuvint de spus la alegerea conducerii agentiei, Iranul a anuntat ca il sustine pe ElBaradei. "Speram sa fie reales, pentru ca avem un consens in privinta lui, iar America a fost izolata", a afirmat diplomatia iraniana.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.