Premierul Iulia Timosenko a ajuns ieri in Franta pentru a sustine integrarea tarii sale in UE. Timosenko sustine ca aderarea Ucrainei ar reprezenta o solutie pentru securitatea energetica a blocului comunitar.

Iulia Timosenko a declarat, ieri, cu ocazia unei vizite in Franta, ca integrarea Ucrainei in Uniunea Europeana ar fi un element pozitiv pentru securitatea energetica a blocului comunitar. Potrivit postului de radio Europe 1, premierul ucrainean a apreciat ca tara sa este "un pilon pentru tranzitul si transportul de hidrocarburi catre Europa" si implicit o solutie la problemele energetice ale batrinului continent. Timosenko este in Franta pentru o vizita de trei zile, in timpul careia se va intilni cu premierul francez Dominique de Villepin si ministrul de Interne Nicolas Sarkozy. Ei vor pune bazele unei cooperari Kiev-Paris si pentru a asigura fundamentele eventualei integrari. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko este la rindul lui asteptat intr-o vizita oficiala in Franta pe data de 22 iunie.

Cartea "securitatii energetice" jucata de premierul Timosenko are la baza faptul ca peste 90% dintre hidrocarburile provenite din Rusia si destinate Europei tranziteaza in prezent teritoriul ucrainean.

Asta in conditiile in care in jur de 70% din petrolul si gazele naturale importate de cei zece noi membri ai Uniunii Europene provin din Rusia, de altfel un important furnizor de energie pentru intregul bloc comunitar. Analistii europeni au apreciat insa ca Ucraina ar putea sa joace un rol mult mai important in reducerea dependentei europene fata de hidrocarburile rusesti. Cu numai trei zile in urma, cu ocazia unei reuniuni a premierilor din Ucraina, Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, Timosenko a readus in discutie continuarea constructiei oleoductului Odessa-Brody, pina in orasul polonez Plock. Conducta a fost finalizata intr-o prima faza in 2002, pentru transportul petrolului brut din Marea Caspica spre Europa, via Brody.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.