Un lider al opozitiei din R.Moldova a declarat miercuri, intr-un interviu, ca oficialii din Comisia Electorala centrala au refuzat cererea de renumarare a voturilor de la alegerile legislative, castigate de comunisti, relateaza Reuters.
"Tocmai ne-au informat ca cererera a fost respinsa de Comisia Electorala Centrala. Au incalcat intelegerea la care ajunsesem cu presedintele Vladimir Voronin", a spus Vlad Filat, liderul liberal-democratilor, precizand ca se asteapta la "o represiune serioasa", dupa protestele violente ale opozitiei, marti. "Nu exclud arestari atat in randul liderilor politici, cat si in randul participantilor", a subliniat Filat, potrivit NewsIn.

"Provocatori" instruiti si cu scopuri precise

Liderul liberal-democratilor din R.Moldova a declarat la Realitatea TV ca in randul manifestantilor au fost "multi provocatori" instruiti si cu scopuri precise, fara legaturi cu partidele.

Filat a spus ca in jurul guvernului au fost desfasurate forte de ordine, iar "dispozitiile care au fost date pentru cei care urmeaza sa asigure ordinea publica sunt foarte dure, pana la aplicarea armei de foc".

El a vorbit despre rezultatul obtinut de partidul sau la alegerile legislative de duminica, 12,26/%, dar, intrebat daca este un procent corect conform sondajelor, el a spus: "Problema nu este in procentul pe care l-am obtinut noi sau alt partid. Problema este ca aceste alegeri au fost fraudate si lucrul asta este foarte vizibil. Si in acest sens revolta spontana care a avut loc la Chisinau incepand cu ziua de luni a reprezentat aceasta stare de nemultumire. Din pacate, institutiile statului n-au inteles exact cum trebuie sa administreze o situatie cand cetatenii, spontan, ies in strada, ceea ce a dus la acele actiuni grave care s-au intamplat la Chisinau".

Filat a vorbit si despre diverse nereguli in alegerile legisaltive, "care urmeaza sa fie probate in urma accesului la lista alegatorilor, in urma renumararii voturilor, pentru ca acolo s-a comis furtul". El a subliniat ca refuzul Comisiei Electorale de a asigura accesul la lista alegatorilor este elocvent.

Intrebat daca este posibila o intelegere cu comunistii, astfel incat viitorul presedinte sa nu mai fie din randul lor, liderul liberal-democratilor din R.Moldova a declarat: "La ora actuala noi avem o alta sarcina. Ce am facut ieri si alaltaieri a fost sa stam langa protestatari si sa-i convingem sa nu recurga la violenta si forta. Din pacate nu ne-a reusit, dar si din cauza ca politia si cei care au in sarcina asigurarea ordinii publice au ezitat sau au primit indicatii practic sa faciliteze acele interventii de nedescris de vandalism in incita Presedentiei si Parlamentului".

El a mai spus ca nu are informatii ca printre protestatari ar fi figurat persoane care aveau insemnele partidului sau, dar a spus ca este posibil, pentru ca in multime au fost "foarte multi provocatori" fara legatura cu partidele, fiindca "erau evident si instruiti si cu scopuri straine principiilor si scopurile pe care ni le-am propus", dupa cum multi "purtau ca bandana drapelul Romaniei si multe alte lucruri". "Voronin a facut trimitere, in cadrul intalnirii pe care am avut-o cu el, vizavi de arborarea drapelulului Romaniei si asa mai departe. Eu consider ca aceste lucruri au fost o provocare si dorinta de a schimba accentele in situatia respectiva", a subliniat Filat.

Politicianul a mai spus ca nu a lansat apeluri la demonstratie, nici pentru cea de marti, nici pentru unele viitoare, oamenii venind spontan. "Noi urma sa organizam o intalnire cu alegatorii spre sfarsitul saptamanii, asa cum am organizat pana in prezent. Organizat, civilizat si cu cerinte foarte clar formulate. Nu prin vandalism si distrugere. Noi ieri spuneam, impreuna cu colegii din alte partide, ca avem un singur scop: nu sa chemam oamenii in piata, dar sa-i stabilizam si sa asiguram un cadru in care sa protesteze pasnic", a conchis Filat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.