Sase din zece americani cred ca SUA ar trebui sa-si retraga, total sau partial, trupele din Irak, afirma un sondaj Gallup, publicat de USA Today. Ceea ce demonstreaza ca, in ciuda afirmatiilor presedintelui George W. Bush, conform carora lupta cu insurgentii a inregistrat progrese, cetatenii de rand s-au saturat sa suporte "nota de plata".

Totusi, Administratia de la Washington nu a stabilit nici un calendar al retragerii celor 140.000 de soldati, in ciuda presiunilor internationale legate de plecarea fortei multinationale din Irak.

Pentru prima data americanii au fost intrebati ce s-ar intampla daca Bush ar decide suplimentarea trupelor. Majoritatea dintre cei chestionati s-ar declara "foarte suparati" de aceasta posibilitate. 56% din repondenti au declarat ca "razboiul din Irak nu a meritat".

Tot ieri a fost publicata si "statistica neagra" a armatei americane. 1.700 de soldati americani si-au pierdut viata in Irak, cifra care este de doua ori mai mare decat cea inregistrata anul trecut.

Intre timp, atentatele continua sa faca parte din viata cotidiana. Ieri, doua atentate sinucigase cu masini capcana, comise la nord de Bagdad, s-au soldat cu moartea a doi politisti si a trei militari irakieni. In plus, un convoi militar american a fost atacat, tot in apropierea capitalei irakiene, fara sa provoace victime. Armata americana a anuntat ca un diplomat a scapat cu viata din atentate, fara sa dezvaluie insa identitatea acestuia. In ultimele doua zile, cel putin 16 persoane, intre care sapte soldati irakieni, si-au pierdut viata in mai multe atacuri armate comise in regiunile situate la nord de Bagdad.

In ce priveste eforturile politice de detensionare a situatiei, acestea au evoluat ieri, o data cu alegerea lui Mesud Barzani in functia de presedinte al Autoritatii kurde din Irak, dupa ce Jalal Talabani a devenit seful statului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.