Presedintele moldovean a renuntat la adresarea televizata anuntata pentru marti seara, insa prezentatorul programului de stiri de la postul public de televiziune Moldova 1 a citit o declaratie scrisa in limba rusa a presedintelui Voronin, in care acesta a acuzat opozitia pentru violente.

"Instrumentele politice in conditiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chisinau se plaseaza din acest moment pe pozitia clara de aparare a tarii de vandali, de aparare a alegerii democratice a poporului", se spune in declaratia presedintelui Vladimir Voronin.

Seful statului, al carui mandat expira marti, a criticat liderii celor trei partide de opozitie care au depasit pragul electoral de 6% la alegerile parlamentare de duminica – Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra – si i-a acuzat de organizarea actiunilor violente din cursul zilei si a devastarii cladirilor Parlamentului si a Presedintiei, relateaza NewsIn.

"In aceasta zi a Bunei Vestiri am planificat sa fac o cu totul alta adresare catre popor. Dar in ultimile 24 de ore situatia in Republica Moldova s-a schimbat cardinal. Dupa anuntarea rezultatelor preliminare pentru alegerile parlamentare si dupa recunoasterea rezultatelor acestor alegeri din partea OSCE, a Consiliului Europei, a observatorilor din partea Parlamentului European, liderii partidelor care au pierdut alegerile au mers pe calea preluarii cu forta a puterii", se precizeaza in adresarea lui Voronin.

Potrivit presedintelui, incapacitatea de a pierde intr-o competitie corecta si democratica, dispretul total fata de lege, fata de vointa poporului deschis exprimata si a standardelor si valorilor europene au impins liderii opozitiei pe calea celei mai mari crime la adresa poporului.

"Din aceasta dimineata Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Serafim Ureachean s-au plasat de facto in fruntea unui centru de comanda care a inceput sa puna in aplicare o lovitura de stat anticonstitutionala in Republica Moldova. Tot ce au facut acestia in ultimile 24 de ore – acapararea cladirii Administratiei Prezidentiale, asaltul asupra Parlamentului, profanarea drapelului moldovenesc - nu poate fi calificat altfel decat puci", a fost mesajul transmis de Voronin poporului.

"Organizatorii acestui puci se acopera cu studenti, liceeni si elevi, pe care i-au scos in piata in calitate de scut viu. Scopul pucistilor este distrugerea statului moldovenesc si lichidarea democratiei in stat"
, a declarat Voronin.

"Stimati concetateni, guvernarea Republicii Moldova nu va permite nimanui in continuare sa ignore legea. Nu va permite unui grup de fascisti imbatati de rautate sa calce cu cizmele in noroi democratia noastra. Fac apel catre tot poporul, catre parinti si liceeni, inclusiv catre cei care s-au lasat implicati in actiunile aventuroase ale pucistilor. Instrumentele politice in conditiile puciului nu mai sunt acceptabile. Puterea de la Chisinau se plaseaza din acest moment pe pozitia clara de aparare a tarii de vandali, de aparare a alegerii democratice a poporului"
, a conchis Voronin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.