Presedintele american Barack Obama a declarat ieri la Bagdad ca "urmatoarele 18 luni" ar putea fi "critice" pentru Irak, in conditiile in care majoritatea trupelor americane vor parasi tara pana in august 2010, transmite AFP.

Urmatoarele 18 luni "ar putea fi o perioada critica", a declarat Obama. "Este timpul sa transferam (controlul - n.red.) catre irakieni. Au nevoie sa preia fraiele tarii lor", a adaugat presedintele american, potrivit NewsIn.

Barack Obama efectueaza marti o vizita surpriza la Bagdad, prima in calitate de sef de stat, in conditiile in care Irakul se confrunta de mai multe saptamani cu o noua intensificare a violentelor.

La sfarsitul unui turneu european incheiat printr-o vizita in Turcia unde a incercat sa linisteasca lumea musulmana, Obama a sosit marti dimineata pe aeroportul international din Bagdad, aflat la aproximativ zece kilometri de capitala.

In timpul vizitei care nu a fost anuntata din motive de securitate, presedintele american urma sa-l intalneasca pe comandantul fortelor armate din Irak, generalul Ray Odierno, la Victory, cea mai mare baza militara americana din regiune tarii, unde va acorda zece medalii unor militari.

Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, Obama a ales Irakul in locul Afganistanului pentru ca era mai aproape de Turcia, pentru ca voia sa discute cu oficiali irakieni despre securitate si sa se intalneasca cu militarii americani.

"Barbatii si femeile noastre care sunt in prima linie, atat in Irak, cat si in Afganistan, merita cel mai mare respect din partea noastra", a declarat Robert Gibbs. Obama "va vorbi cu premierul (Nuri - n.red.) al-Maliki si cu presedintele (Jalal - n.red.) Talabani la telefon, deoarece comandantii au fost de parere ca elicopterul nu poate zbura din cauza vremii", a adaugat purtatorul de cuvant.

Vzita lui Obama intervine in contextul in care Irakul, si in special Bagdadul, se confrunta cu o intensificare a violentelor, dupa mai multe luni de acalmie, cu un numar redus de atentate. In ultimele doua saptamani, au avut loc 34 de atentate cu bomba si sase cu masini capcana, iar incidentele armate s-au intensificat de asemenea, potrivit serviciilor de securitate irakiene.

Aceasta este a treia vizita a lui Obama in Irak, insa prima in calitate de presedinte al Statelor Unite. Cele doua vizite anterioare au avut loc in ianaurie 2006 si in iulie 2008.

La sfarsitul lunii februarie, Obama a anuntat ca majoritatea celor 140.000 de soldati americani desfasurati in Irak vor parasi tara pana la 31 august 2010 si ca vor ramane in regiune doar intre 35.000 si 50.000 de militari. Potrivit acordului de securitate semnat in noiembrie 2008 de Bagdad si Washington, ultimii soldati americani vor parasi Irakul pana la sfarsitul anului 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.