Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) afirma intr-un raport confidential ca la interogatoriile CIA in care erau folosite metode de tortura a participat si personal medical, ceea ce incalca regulile deontologice ale medicinei, a anuntat presa americana citata de AFP.

"Prima intentie a personalului medical pare a fi aceea de a se face utili in cadrul procedurilor de interogare, nu pacientilor", afirma CICR in raportul dat publicitatii luni de site-ul The New York Review of Books.

Primele concluzii ale documentului, dezvaluit in luna martie de presa americana, au aratat ca tratamentul la care au fost supuse persoanele suspectate de terorism in inchisorile secrete ale CIA erau tehnici de torturare: lovituri, privarea de somn, expunerea la temperaturi extreme, simularea inecului, relateaza NewsIn.

Potrivit noilor informatii, la aceste interogatorii era prezent si personal medical, supraveghind starea de sanatate a detinutilor in timp ce li se aplicau tratamente inumane.

"Dadeau instructiuni pentru continuarea, incetarea sau modificarea" metodelor folosite in timpul interogatoriilor, da asigurari raportul, care se bazeaza pe concluziile oficialilor CICR, care s-au intalnit cu detinuti din inchisorile CIA, presupusi membri ai al-Qaida, dupa transferarea lor in 2006 la inchisoarea Guantanamo.

Unul dintre detinuti a afirmat ca, "in mai multe ocazii, simularea asfixierilor a fost oprita prin interventia" echipelor medicale prezente la fata locului. Totusi, acestea puteau, de asemenea, "recomanda" continuarea tratamentului violent.

"Ma ocup de sanatatea ta numai pentru ca avem nevoie de informatiile tale", i-ar fi spus unui detinut un membru al echipei medicale.

CICR precizeaza in raportul sau ca practicarea medicinei se bazeaza pe principii deontologice, printre care se numara respectarea demnitatii bolnavului, incercarea de a ameliora starea lui de sanatate si interdictia de a aplica tratamente inumane.

Comitetul conchide prin faptul ca "participarea personalului medical" la interogatorii "reprezinta o incalcare flagranta a codului etic medical si poate fi asimilat in unele cazuri participarii la tortura si/sau la tratamentele dure, inumane sau degradante".

Cel putin cinci copii ale raportului au fost realizate si difuzate inaltilor oficiali ai CIA si de la Casa Alba in 2007, insa CICR a interzis difuzarea lor catre public, pentru a-si pastra neutralitatea in acest dosar. Comitetul nu a contestat autenticitatea raportului, insa si-a exprimat regretul pentru difuzarea lui.

Intrebata in luna martie despre metodele de tortura folosite in timpul interogatoriilor, CIA a refuzat sa reactioneze, desi, pe masura ce au fost dezvaluite, mijloacele utilizate de agentie in cadrul razboiului impotriva terorismului, lansat de fostul presedinte american George W. Bush, au scandalizat opinia publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.