Premierul croat Ivo Sanader si-a exprimat marti speranta ca Bosnia si Kosovo vor adera intr-o zi la NATO, declaratie facuta la ceremonia ce a marcat intrarea tarii sale si a Albaniei in Alianta, relateaza AFP.

"Bosnia-Hertegovina are si ea dreptul la un viitor in NATO", a spus el, conform NewsIn.

La fel este si in cazul Kosovo, o aderare pe care "Croatia o sustine deplin", a adaugat el, despre fosta provincie sarba cu populatia majoritar albaneza.

Premierul albanez Sali Berisha, pentru care aceasta zi este cea mai importanta de la declararea independentei Albaniei, a spus ca este absolut de acord cu Sanader.

"O extindere a NATO la Balcani este fundamentala si foarte importanta pentru stabilitatea regiunii", a spus el.

Steagul Albaniei a fost arborat prima data vineri alaturi de steagurile celorlalte state din NATO, la sediul Aliantei de la Bruxelles.

Potrivit lui Sanader, intrarea tarii sale in NATO reprezinta realizarea unui "obiectiv strategic" al Zagrebului de la independenta croata in 1991.

El a urat acelasi succes Macedoniei, a carei aderare ar fi trebuit sa aiba loc odata cu cea a Albaniei si Croatiei, dar care este blocata de un an de catre Grecia din cauza unui diferend pe tema numelui. Atena crede ca numele "Macedonia" apartine patrimoniului sau istoric si ca Skopje nu il poate folosi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.