China a spus marti ca Phenianul are dreptul sa foloseasca pasnic spatiul si a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa dea dovada de prudenta, relateaza AFP.

"Acest dosar priveste dreptul unei tari de a folosi pasnic spatiul. Suntem de parere ca membrii Consiliului trebuie sa fie prudenti", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Jian Yu, conform NewsIn.

China, aliat al Coreei de Nord, a chemat deja la calm duminica, dupa lansarea rachetei, dar de data aceasta a mers mai departe in sustinerea Phenianului. In Consiliul de Securitate al ONU, reunit duminica, Rusia si China s-au opus occidentalilor, care cereau condamnarea ferma a tirului, pe motiv ca incalca o rezolutie ONU.

SUA vor un raspuns ferm la ONU, nu neaparat o rezolutie constrangatoare a Consiliului, a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood.

Potrivit lui John Feffer, de la Institute for Policy Studies, Beijingul se teme ca o condamnare din partea ONU ar intarzia reluarea discutiilor multilaterale pentru denuclearizarea Coreei de Nord. "Cred ca Beijingul vrea ca lansarea sa fie uitata cat mai rapid, pentru reluarea negocierilor in procesul in sase. De aceea cheama la 'calm' si 'retinere' ", a subliniat el.

Discutiile in sase, incepute in 2003, nu au mai avansat din decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.