Ministrul israelian al mediului, Gilad Erdan, un apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat luni ca Israelul "nu primeste ordine" din partea presedintelui american Barack Obama, care si-a exprimat din nou sprijinul fata de crearea unui stat palestinian, transmite NewsIn.

"Israelul nu primeste ordine de la presedintele Obama. Votand cu Benjamin Netanyahu, cetatenii israeliani au hotarat sa nu devina al 51-lea stat in Statele Unite", a declarat ministrul intr-un discurs in Knesset, parlamentul israelian.

Ministrul, membru in partidul Likud condus de Netanyahu, i-a adus un omagiu ministrului de externe Avigdor Lieberman, care a declarat saptamana trecuta ca Israelul nu este obligat sa negocieze pentru formarea unui stat palestinian, asa cum prevede acordul semnat la conferinta de la Annapolis, din Statele Unite, care a avut loc la sfarsitul anului 2007.

"Guvernul israelian va actiona in functie de interesele Israelului", a adaugat Gilad Erdan, care a dat asigurari ca "presedintele Obama este un prieten al Israelului, iar Statele Unite sunt un aliat important" si ca orice s-ar intampla intre cele doua state va fi rezultatul unui dialog.

Intr-un discurs in parlamentul turc, Barack Obama a afirmat luni ca "Statele Unite sustin obiectivul (formarii a - n.red.) doua state, Israelul si Palestina, care sa coabiteze in pace si securitate"."Acesta este obiectivul pe care partile implicate au convenit sa-l atinga in Foaia de parcurs si la Annapolis. Si acesta este obiectivul pe care il voi urmari in mod activ in calitate de presedinte", a adaugat Obama.

Biroul premierului israelian s-a declarat intr-un comunicat multumit de "angajamentul presedintelui Obama in favoarea securitatii Israelului si a obtinerii pacii". "Guvernul israelian si-a luat un angajament fata de aceste doua obiective si isi va formula politica in viitorul apropiat astfel incat sa lucreze indeaproape cu Statele Unite pentru a realiza aceste obiective comune", continua comunicatul.

Netanyahu s-a declarat dispus sa negocieze un acord de pace cu Autoritatea Palestiniana, dar a refuzat sa sprijine ideea formarii unui stat palestinian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.