O sciziune a aripii de stanga a Partidului Socialist (PSB) aflat la putere in Bulgaria a dus la aparitia unui nou partid, Stanga Bulgara, cu trei luni inainte de alegerile legislative, a anuntat copresedintele sau, Ilia Bojinov, citat de AFP.

"Am infiintat sambata partidul politic Stanga Bulgara si 4.000 de membri s-au inscris. PSB era cam de dreapta, era nevoie de o miscare care sa ii reprezinte pe alegatorii de stanga. La ultimul congres al PSB din noiembrie am inteles ca o transformare a acestui partid nu era posibila", a declarat Bojinov. "Participarea PSB la putere, asa cum este in prezent, este daunatoare", a apreciat el.

PSB al premierului Serghei Stanisev, care guverneaza in coalitie cu doua partide liberale, se straduieste sa duca o politica sociala si sa incurajeze intre timp mediile de afaceri prin politica sa fiscala. Dar criza economica si financiara mondial a agravat problemele sociale, conform NewsIn.

Potrivit sondajelor, castigatorul alegerilor legislative de la inceputul lunii iulie va fi partidul de dreapta al primarului Sofiei, Boiko Borisov, creditat cu 22,5% din intentiile de vot, fata de 15,4% cu cat este creditat PSB, arata institutul Alpha Research.

Ilia Bojinov a anuntat ca noul partid va participa la alegeri, daca va putea fi inregistrat inainte de inceperea campaniei electorale.

Mostenitor al Partidului Comunist, PSB este sustinut de pensionarii nostalgici dupa fostul regim.
In declaratia sa constitutiva, Stanga Bulgara isi propune obiectivul de a "restabili si dezvolta caracterul social al statului", si de a "combate saracia, exploatarea, somajul, veniturile mici"
. Partidul cere "cresterea imediata cu 50% a salariului minim si a pensiilor".

Liderii noii formatiuni sunt inspirati in mod deschis de partidul german Die Linke, din care fac parte comunisti din RDA si cei dezamagiti de social-democratie. Si in Partidul Socialist francez a avut loc o sciziune similara, care a dus la aparitia Partidului Stangii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.