Fostul lider cubanez Fidel Castro a declarat ca Havana nu se teme de un dialog cu Statele Unite si a salutat faptul ca senatorul american Richard Lugar a cerut o noua politica pentru SUA cu insula comunista, relateaza Reuters.

Castro a spus ca Lugar "este un om cu picioarele pe pamant" si nu se teme ca ar putea fi numit "slab sau prosocialist" prezentand argumentul ca "masurile americane impotriva Cubei, aplicate de 50 de ani, constituie un esec total".

"Nu este necesar sa subliniem ceea ce Cuba spune de mult: Nu ne temem de un dialog cu Statele Unite, nici nu dorim o confruntare, asa cum cred unii prosti", a scris Castro. In opinia sa, "dialogul este singura cale de obtinere a prieteniei si pacii intre popoare", relateaza NewsIn.

Lugar, republican de rang inalt din comisia senatoriala pentru afaceri externe, i-a cerut presedintelui Barack Obama sa "revizuiasca aceasta politica, ce nu numai ca a esuat in promovarea drepturilor omului si democratiei, dar a si subminat securitate si interesele noastre politice".

El a cerut numirea unui trimis special care sa inceapa discutii directe cu Cuba pe chestiuni de interes reciproc. O delegatie a Congresului american se afla deja in Cuba, unde discuta despre imbunatatirea relatiilor.

Vizita de cinci zile a delegatiei intervine in conditiile in care Camera si Senatul american pregatesc texte de lege care ar elimina interdictia pentru americani de a calatori in Cuba, parte a embargoului impus insulei in 1962. Barack Obama a spus ca vrea ridicarea unora dintre restrictii, dar a spus ca nu le va elimina, decat daca Havana va arata progrese catre democratie si respectarea drepturilor omului.

Potrivit Wall Street Journal, Obama intentioneaza sa renunte la restrictiile privitoare la deplasari si la cele referitoare la trimiterea de bani de catre imigrantii cubanezi rudelor din tara de origine , indeplinind astfel o promisiune de campanie. El nu va cere insa ridicarea embargoului asupra comertului.

Imigrantii cubanezi ar putea astfel sa se deplaseze in Cuba oricand doresc, nu numai o data pe an, ca acum. De asemenea, va fi inlaturata limita de 1.200 de dolari de persoana, suma maxima ce poate in prezent fi trimisa rudelor ramase in Cuba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.