Coreea de Nord nu a reusit sa plaseze satelitul pe orbita, a anuntat armata americana.
Coreea de Nord a lansat o racheta la ora 2.30 GMT (5.30, ora Romaniei), potrivit Departamentului de Stat, iar tirul nord-coreean a fost confirmat de Rusia, al carei sistem de aparare antiracheta din Extremul Orient rus a inregistrat lansarea rachetei.

Presa oficiala a celui mai izolat si mai inchis stat din lume a anuntat cu emfaza ca Phenianul a reusit plasarea pe orbita a unui satelit care deja graviteaza in jurul Pamantului si transmite cantece patriotice.

"Cercetatorii si inginerii nostri au trimis cu succes pe orbita satelitul Kwangmyongsong-2 cu ajutorul rachetei Unha-2", a anuntat agentia oficiala KCNA. Satelitul transmite "Cantecul generalului Kim Ir-sen" si "Cantecul generalului Kim Jong-il", potrivit KCNA, care se refera la fondatorul statului comunist si la fiul sau, care i-a urmat la conducere. Presa de la Phenian a subliniat ca tehnologia este pur nord-coreeana.

Analistii cred ca lansarea acestei rachete il va ajuta pe Kim Jong-il, in varsta de 67 de ani, sa obtina o si mai mare sustinere interna, dupa ce s-au facut speculatii legate de starea sa de sanatate si au aparut intrebari legate de cine ii va urma la putere. Tirul cu racheta intervine imediat dupa reuniunea aniversara a NATO, exact in ziua cand se desfasoara summitul UE-SUA. Racheta balistica are o raza de actiune ce ar putea atinge Alaska.

Actiunea nord-coreeana de duminica a fost un esec, dar acest lucru nu schimba raspunsul pe care Statele Unite il cauta la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat un oficial al Casei Albe, relateaza Reuters.

"Lansarea in sine a constituit o incalcare, nu faptul ca lansarea, dupa cum vedem acum, a fost un esec", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe.

Aflat la Praga, presedintele Barack Obama a cerut duminica Phenianului sa renunte la actiunile de dezvoltare a armelor nucleare si a spus ca lansarea rachetei constituie o amenintare globala care necesita un raspuns din partea Consiliului de Securitate al ONU. Coreea de Nord, care in 2006 a testat un dispozitiv nuclear, a incalcat rezolutiile ONU prin acest act "provocator", riscand o si mai mare izolare pe scena internationala, a spus Obama, care a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.