Zeci de cehi si americani asteptau in liniste duminica dimineata foarte devreme in apropierea castelului Praga pentru a fi in primele randuri in momentul in care presedintele Barack Obama isi va sustine discursul, singurul discurs public din cadrul turneului sau european, relateaza AFP.
"Este super sa vezi de aproape o asemenea personalitate, care va marca fara indoiala istoria", spune Pavla Klimesova, care este studenta la jurnalism. Impreuna cu prietenele ei, Klara si Zuzana, a sosit la miezul noptii in piata Hradcanske Namesti, pentru a ocupa cele mai bune locuri si a-l putea vedea cat mai de aproape pe Obama.

In momentul cand publicul a inceput sa fie primit in piata, la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei), cateva mii de persoane se adunsera deja pe strazile din apropierea pietei, aleasa pentru superba panorama asupra orasului care face din ea locul ideal pentru un discurs public, noteaza NewsIn.

"Nu am dormit toata noaptea, aveam prea multe emotii", povesteste Zuzana, care apreciaza inainte de toate "abordarea umana" a noului locatar de la Casa Alba.

"In primul rand, nu vreau sa tina un discurs care sa fie o insiruire de clisee", spune si Klara.

In jur de 30.000 de persoane sunt asteptate in piata inconjurata de splendide palate in stil renascentist si baroc. Pentru a evita busculadele, politia a indemnat publicul sa vina cat mai devreme. Discursul este prevazut la ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), dupa intrevederile lui Obama cu presedintele ceh Vaclav Klaus si premierul demisionar Mirek Topolanek.

La miezul noptii, accesul in piata nu era inca restrictionat si trecatorii puteau asista la ultimele preparative. Admiratorii cei mai infocati ai lui Obama au inceput sa se adune in fata barierelor de securitate inca de la ora 1.00 dimineata (2.00, ora Romaniei).

"Prietenii mei cehi prefera sa mearga la manifestatia impotriva scutului antiracheta, dupa-amiaza", spune cu regret Sophie Vodvarka, studenta americana originara din Nebraska.

Un mic grup de manifestanti care se voiau invizibili, cu masti si costume albe, s-a postat alaturi de intrarile in piata, de-a lungul strazii pe care va sosi convoiul oficial, cu pancarte pe care scria "Da, putem sa spunem nu radarului antiracheta". Sloganul este o parafrazare a celui folosit de Obama in campanie - "Da, putem".

"Am facut 130 de kilometri ca sa vin aici", povesteste un muncitor de 60 de ani, originar dintr-un sat din vestul Cehiei. "Sunt aici de la ora 1.00 noaptea, este o ocazie pe care nu o sa o mai am niciodata. Noul presedinte este foarte simpatic, e cum era Kennedy", spune el.

Din motive de securitate, politia interzisese initial telefoanele mobile, camerele de filmat, aparatele de fotografiat si chiar cheile. Insa aceste masuri, considerate prea severe, au fost atenuate apoi. Raman interzise umbrelele, desi serviciile meteo au anuntat ca este posibil sa ploua intermitent in cursul diminetii.

Inaintea discursului, publicul va fi intretinut de doua formatii blues si bluegrass, alese special de presedintele american si sotia sa Michelle.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.