Coreea de Nord a lansat ieri o racheta la ora 2.30 GMT (5.30, ora Romaniei), ceea ce a starnit reactii vehemente din partea vecinilor sai, a UE si a SUA, care au cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU.
Serviciul de presa al presedintiei sud-coreene a confirmat pentru AFP ca Phenianul a lansat duminica o racheta cu raza lunga de actiune care urma sa puna un satelit pe orbita.

Tokyo avertizase ca apararea nipona va dobori racheta nord-coreeana care i-a survolat duminica teritoriul in traiectoria ei spre Oceanul Pacific sau ramasitele propulsoarelor sale, daca acestea ameninta arhipelagul. Apararea japoneza desfasurase baterii de rachete antiracheta de tip Patriot in nord-estul Japoniei si in jurul capitalei Tokyo si pozitionase in Marea Japoniei doua distrugatoare echipate cu sistemul american de lupta AEGIS, iar un al treilea in Oceanul Pacific.

Comunitatea internationala a reactionat promt la gestul Coreei de Nord. Guvernul sud-coreean a calificat duminica drept "iresponsabil" faptul ca Phenianul a lansat o racheta nesocotind avertismentele comunitatii internationale. Seulul a mai aratat ca racheta nord-coreeana care a fost lansata duminica transporta intr-adevar un satelit, asa cum anuntase Phenianul, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Statele Unite au calificat acest eveniment drept un “act provocator”, care va determina Statele Unite sa ia masurile cuvenite pentru a arata Coreei de Nord ca nu poate ameninta alte natiuni fara ca aceasta atitudine sa ramana nepedepsita, a anuntat duminica Departamentul de Stat, potrivit NewsIn.

"Lansarea (rachetei) de catre nord-coreeni este considerata un act provocator si va determina Statele Unite sa faca pasii cuveniti pentru a-i aduce la cunostinta Coreei de Nord ca nu poate ameninta siguranta si securitatea altor tari fara sa pateasca nimic", a declarat purtatorul de cuvant al Departmanentului de Stat, Fred Lash. El a precizat, potrivit AFP, ca Phenianul a incalcat rezolutia 1718 a Consiliului de Securitate al ONU.

La cererea Japoniei, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenta astazi, pentru a discuta pe tema rachetei lansate de Coreea de Nord, duminica, la ora 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei).
Consultarile celor 15 membri ai Consiliului de Securitate vor avea loc cu usile inchise.

Potrivit diplomatilor, Japonia si Statele Unite vor ca forul conducator al ONU sa voteze o rezolutie in care actiunea Phenianului sa fie condamnata si sa se ceara inasprirea sanctiunilor ONU deja existente la adresa Coreei de Nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.