Departe de atmosfera conflictuala pe care o genera America lui George W. Bush, noul cuplu prezidential american si-a revarsat vineri tot farmecul si seductia asupra unei Europe in buna parte cucerita dinainte, comenteaza AFP.
Dupa un summit economic G20 fructuos, presedintele american si-a folosit carisma pentru a confirma imaginea afabila si senina a unui sef de stat tanar, pe deplin constient de puterea si de datoriile sale.

"A fost o vreme cand America dadea pe afara de aroganta", a spus el in fata catorva mii de tineri francezi si germani adunati intr-o sala de sport de la Strasbourg. A fost insa si o vreme cand "antiamericanismul s-a insinuat" in Europa, a mai spus el, adaugand ca situatia s-a schimbat. "Noi nu mai incercam sa dominam Europa, incercam sa fim partenerii Europei", a spus Obama, dupa intrevederea cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy. "Sa cooperam unii cu ceilalti", a indemnat presedintele american in fata publicului.

Tinerii au avut reactia scontata la show-ul montat intr-un mod tipic american. Inainte de aparitia vedetei, sala a fost incalzita in mod sugestiv cu melodia "He's Got the Whole World in his Hands". Singur pe scena centrala, cu microfonul in mana, Obama si-a regasit lirismul si empatia care au caracterizat mitingurile electorale din 2008, inainte de a fi ales presedinte, relateaza NewsIn.

Publicul a fost cucerit. "Este un foarte bun orator, a zambit, a glumit", rezuma o tanara franceza de 21 de ani, in mod vizibil aflata inca sub efectul Obama. "Ce minune sa il vezi in carne si oase", exclama si un adolescent german de 16 ani.

Una dintre putinele voci discordante din public, un francez de origine algeriana de 31 de ani, refuza sa il idolatrizeze, pentru ca este "un om ca oricare altul". "Nu o sa-l idealizez. O sa vedem peste doi-trei ani ce a facut", spune el, regretand ca publicul i-a pus lui Obama "intrebari superficiale" si nu l-a intrebat nici despre cauzele terorismului, nici despre conflictul israeliano-palestinian.

In strangerile de mana distribuite generos localnicilor din Strasbourg inca de la sosire, ca si tinerilor, Barack Obama pune caldura si firesc. Cand vorbeste, face uneori glume, asa cum a facut in conferinta de presa cu Sarkozy, dupa ce discutasera despre subiecte serioase precum Iranul si Afganistanul. "Nu inceteaza sa dea dovada de creativitate", a spus el despre Sarkozy. "Este prezent pe atat de multe fronturi, incat uneori e greu sa il urmaresti". Sarkozy i-a intors complimentul. "Este placut sa poti lucra cu un presedinte american care vrea sa schimbe lumea", a spus el.

In acest video, preluat de la CNN, Presedintele Barack Obama spune multimii adunate sa il asculte in Franta, despre faptul ca avenit in Europa pentru a “reinnoi parteneriatul “ cu europenii.

Duminica, 5 aprilie, Barack Obama a fost asteptat de zeci de mii de oameni si la Praga, multi dintre acestia nedormind toata noaptea pentru a prinde un loc cat mai aproape de tribuna oficiala.


Fanii cehi ai lui Obama au asteaptat insufletiti discursul acestuia din Praga

Glamour si sobrietate si la primele doamne ale Americii si ale Frantei. Urmarite de fotografi, fostul manechin Carla Bruni-Sarkozy, intr-un pardesiu gri deschis cu volane, rochie gri inchis si cu poseta albastra, si Michelle Obama, devenita deja un trendsetter, a purtat o haina neagra cu flori fucsia si o rochie fucsia.

Cele doua prime-doamne au luat dejunul impreuna si si-au propus deja un proiect comun, in combaterea SIDA. Au stabilit sa discute la telefon in saptamanile urmatoare si sa anunte "initiative comune inainte de sfarsitul anului", potrivit presedintiei franceze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.