Presedintele venezuelean Hugo Chavez s-a declarat in favoarea unei reporniri de la zero a relatiilor cu Statele Unite, marcate in ultimii ani de tensiuni foarte puternice, relateaza AFP.
Intr-un interviu cu un post local de televiziune, Chavez a precizat ca vrea sa profite de urmatorul summit al Americilor din Trinidad y Tobago din 17-19 aprilie la care va participa si presedintele american Barack Obama, pentru a incepe relansarea relatiilor bilaterale.

"Sper ca summitul va putea fi scena adecvata pentru a redemara relatiile la toate nivelurile intre Statele Unite si Venezuela"
, a declarat Chavez. "Inclin sa apas pe butonul de restart", a spus el, exprmandu-si dorinta pentru o "adevarata schimbare in relatiile" dintre cele doua tari, pe o baza "rationala".

Luna trecuta, presedintele venezuelean l-a criticat pe Obama si l-a calificat drept un "biet ignorant".

Liderul stangii radicale din America Latina si apropiat al liderului cubanez Fidel Castro, Chavez avusese relatii execrabile cu fosta administratie a lui George W. Bush, comenteaza NewsIn.

In 6 martie, sefa diplomatiei americane Hillary Clinton i-a oferit omologului sau rus Serghei Lavrov, la prima lor intrevedere, un "buton de restart" din plastic, pentru a simboliza dorinta americana de a relansa relatiile bilaterale. Expresia fusese insa lansata de vicepresedintele Joe Biden, intr-un discurs sustinut in Europa, in februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.