Dupa ce a revendicat atacul din orasul american Binghamton, liderul taliban pakistanez Baituallah Mehsud a promis un atac sinucigas impotriva Casei Albe.

Liderul taliban a promis noi atacuri in Pakistan, Afganistan si Statele Unite. "Spuneti Statelor Unite ca in curand vom pregati un atac sinucigas amplu impotriva Casei Albe si Washingtonului", a mai spus Mehsud, citat de AFP.

Un analist pakistanez din domeniul securitatii s-a declarat insa sceptic. Potrivit altor analisti, Meshud nu are capacitatea de a coordona singur atacuri in Statele Unite, dar el face totusi parte din reteaua al-Qaida, care are conexiuni international, arata NewsIn.

"Se pare ca este o manevra de imagine. In opinia mea, este un bluf", a spus Talat Masood, fost general. "Arata ca liderul pakistanez este supus unor presiuni uriase", a subliniat el.

Competitia s-a intensificat intre factiunile talibane din nord-vest, iar raidurile aeriene americane au si ele un rol. Luna trecuta, Statele Unite au anuntat o recompensa de cinci milioane de dolari pentru informatii care ar permite capturarea lui Mehsud.

Oficialii americani nu au putut fi contactati in legatura cu afirmatiile liderului talibanilor pakistanez.

Sambata, un avion american fara pilot a lansat o racheta in nord-vestul Pakistanului, 13 persoane fiind ucise, printre care militanti straini, au spus oficiali si localnici.

De anul trecut, cele 35 de raiduri americane s-au soldat cu circa 350 de morti, printre care membri de nivel mediu ai al-Qaida. Atacul de sambata a vizat Waziristanul de Nord, fief al talibanilor si al a-Qaida.

Pakistanul nu este de acord cu aceste raiduri, spunand ca-i incalca suveranitatea si nu sunt productive. Potrivit oficialilor, circa una din sase operatiuni au provocat victime civile, incepand de anul trecut, fara sa ucida militanti, iar acest lucru alimenteaza indignarea populatiei, complicand actiunile fortelor americane si ale armatei pakistaneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.