Un tren de persoane a deraiat ieri la circa 150 de kilometri de Moscova. Autoritatile ruse arunca vina pe ceceni.

Ieri-dimineata, un tren de persoane a plecat din Groznii, capitala Ceceniei, cu destinatia Moscova. In jurul orei locale 07:00, a avut loc o explozie pe calea ferata, in momentul in care locomotiva a trecut peste un dispozitiv exploziv. Deflagratia a produs un crater de marimi considerabile. Peste tot in jur se aflau cabluri electrice care faceau legatura cu sinele de tren. La cativa metri distanta de crater, autoritatile au descoperit o ascunzatoare, pe care presupusii autori ai atentatului au folosit-o pentru detonarea explozibilului. Serviciul de securitate al Federatiei Ruse (FSB) sustine ca explozia a fost provocata de trei kilograme de TNT. Agentii FSB au gasit chiar, nu departe de locomotiva, telecomanda care a declansat deflagratia.

ANCHETA TERO.

Cinci vagoane ale garniturii au deraiat in apropierea orasului Uzunovo, la circa 150 de kilometri sud-est de Moscova. Presupusul atentat s-a soldat cu ranirea a cel putin 36 de pasageri, iar 70 de oameni au cerut ajutor psihologic. Autoritatile ruse au refuzat, initial, sa spuna daca au existat si morti. Pasagerii care au reusit sa scape cu rani usoare au fost transferati intr-un alt tren cu destinatia Moscova.

Kremlinul a cerut imediat deschiderea unei "anchete pentru terorism si tentativa de asasinare prin utilizarea de mijloace care prezinta un pericol pentru societate", a declarat, la locul deflagratiei, adjunctul procurorului general al Rusiei, Nikolai Savcenko. Au fost trimisi la fata locului anchetatori ai serviciilor ruse de securitate, ai Ministerului de Interne, ai Parchetului din regiunea Moscova si ai Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Potrivit presei ruse, atentatul de ieri poate fi un semnal din partea separatistilor ceceni, care incearca sa atraga atentia populatiei ca noi atacuri vor fi comise asupra mijloacelor de transport in comun, pe perioada verii, cand milioane de rusi calatoresc in intreaga tara.

LINISTIT

Dupa atentatul de ieri, declansat in ziua in care rusii sarbatoreau Ziua Nationala, fosta Zi a Independentei, presedintele Vladimir Putin a promis ca "Rusia va avea perspective stralucitoare". In discursul sau, citit in fata unei audiente numeroase, presedintele rus a oferit decoratii unor personalitati stiintifice si culturale si a elogiat valorile indisolubile ale unitatii din Rusia. Seful statului, aflat ieri la Kremlin, impreuna cu inalti oficiali ai administratiei sale, cu reprezentanti ai societatii civile si cu membrii ai mass-media, nu a amintit nici o clipa despre pericolul terorist care ii bate la usa sau despre tragicul atentat terorist de ieri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.