Romania si Turcia au semnat saptamana aceasta, la Istanbul, un memorandum de intelegere privind participarea tarii noastre la operatiunea afiliata NATO pentru combatarea riscurilor maritime din Marea Neagra, Black Sea Harmony, la care mai contribuie Ucraina si Rusia.
Ministerul Afacerilor Externe saluta printr-un comunicat semnarea acestui memorandum de intelegere, aratand ca "prin dezvoltarea acestei initiative se va da un nou impuls cooperarii regionale in zona Marii Negre si va fi fructificata experienta dobandita in alte formate de cooperare pe dimensiunea de antrenament, sporire a increderii si interoperabilitatii".

Operatiunea Black Sea Harmony a fost lansata de Turcia in martie 2004, fiind afiliata NATO si desfasurata in complementaritate cu Operatiunea Active Endeavour din Marea Mediterana. Pana in prezent, au mai fost incheiate acorduri de participare la aceasta operatiune cu Ucraina si Federatia Rusa.

Black Sea Harmony este singura initiativa cu rol operational in monitorizarea rutelor maritime si urmarirea/escortarea vaselor suspecte in vederea combaterii riscurilor maritime din Marea Neagra, contribuind in acest fel la extinderea zonei de stabilitate si securitate.

Conducatorul fortelor navale turce, generalul Metin Atac, a declarat marti, la ceremonia de semnare a memorandumului, ca participarea Romaniei la aceasta operatiune arata importanta pe care ambele tari o atribuie pacii si securitatii. Metin Atac a subliniat, potrivit Reuters, importanta Marii Negre ca si coridor energetic si de tranzit, aceasta fiind traversata zilnic de 300 de nave.

"In regiunea Marii Neagre exista o serie de riscuri care se pot transforma in amenintari daca nu vor fi gestionate corespunzator. Eficienta operatiunii va creste odata cu contributia Romaniei", a declarat Atac.
La ceremonia de semnare a memorandumului a participat, din partea Romaniei, generalul Dorin Danila, care detine conducerea fortelor navale romanesti. "Romania este pregatita sa isi indeplineasca responsabilitatile pentru a creste securitatea din regiune. Cooperarea dintre Romania si Turcia in cadrul Black Sea Harmony va imbunatati beneficiile regionale ale celor doua tari", a spus generalul Danila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.