O actiune in justitie impotriva fostului premier Jose Maria Aznar, acuzat ca a antrenat Spania in interventia militara americana din Irak, in 2003, a fost prezentata vineri Curtii Supreme, a anuntat joi Partidul Comunist Spaniol, Informeaza NewsIn.
Fostii ministri ai aparraii si de externe, Federico Trillo si Ana Palacio, sunt si ei vizati de plangere, a precizat Partidul Comunist Spaniol (PCE), aflat la originea initiativei, alaturi de un grup numit "Proces pentru Aznar".
Reclamantii il acuza pe fostul premier ca a implicat Spania in razboi in mod "total". Ei afirma ca atentatele din martie 2004 de la Madrid au fost consecinta directa a participarii Spaniei la razboiul din Irak.

191 de persoane, printre care si romani, au murit in aceste atentate, urmate de o infrangere electorala neasteptata a conservatorilor si de sosirea la putere a socialistilor lui Jose Luis Zapatero. Noul premier, aflat in functie si in prezent, a decis retragerea trupelor spaniole din Irak.

In ianuarie 2004, Curtea Suprema respinsese o alta plangere impotriva fostilor lideri spanioli, pe aceeasi tema. Plangerea va fi examinata de Curtea Constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.