Republica Moldova isi alege noul parlament duminica, iar intrebarea este cum veteranul presedinte Vladimir Voronin, singurul lider comunist din Europa, va continua sa-si mentina puterea dupa ce se va retrage, relateaza Reuters.

Parlamentul alege presedintele in R.Moldova, iar Voronin, in functie din 2001, nu mai poate candida pentru un al treilea mandat consecutiv in cea mai saraca tara a Europei, prinsa intre Ucraina si Romania, membra UE.

El a spus clar ca vrea sa ramana aproape de putere si sa devina "Deng Xiaoping-ul Republicii Moldova" - liderul chinez al anilor '90. Ar putea realiza acest lucru preluand un alt post important in stat, cum s-a intamplat in Rusia, unde presedintele Vladimir Putin a devenit premier.

Comunistii lui Voronin, care au 56 din cele 101 locuri din Parlamentul in exercitiu, sunt cu mult inaintea celorlalte formatiuni in sondaje, cu 36,2% din intentiile de vot.

Trei partide de opozitie, care doresc legaturi mai stranse cu Romania, sunt mult in urma. Partidul Liberal-Democrat si Partidul Liberal al primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, au fiecare circa 8% din intentiile de vot, in timp ce Alianta Moldova Noastra este creditata cu 5,4%.

Alte trei partide, mai dispuse sa colaboreze cu comunistii, ar putea, de asemenea, depasi limita de 6% pentru a obtine locuri, considera Reuters, care nu precizeaza despre ce formatiuni este vorba. Circa unul din trei alegatori este indecis.

Voroin spune ca va depinde de partid ce functie va prelua, iar analistii sunt de parere ca el ar putea deveni presedintele Parlamentului sau liderul celui mai numeros grup din parlament. Initial el s-a aliat cu Moscova, in 2001, dar apoi a acuzat-o ca-i sustine pe vorbitorii de rusa din Transnistria - "conflictul inghetat" de la poarta UE - si apoi iar s-a apropiat de Kremlin. Ca in alegerile precedente, liderii transnistreni spun ca nu vor participa la alegerile de duminica.

Presedintele promoveaza integrarea in Europa, dar nu agreeaza ideea unei legaturi mai stranse cu Romania, cu care R.Moldova are legaturi culturale si lingvistice vechi. In campanie, Voronin s-a intalnit cu liderul separatist Igor Smirnov si de doua ori a discutat la Moscova cu liderul rus Dmitri Medvedev. El a salutat rolul Moscovei in facilitarea solutionarii conflictului transnistrean.

In ultimii ani nu s-au mai inregistrat violente in acest conflict inghetat, dar nici nu exista semnale ca o solutie ar fi aproape.

Voronin spune ca partidul sau este un garant al stabilitatii.

"Fie alegem calea stabilitatii, fie pe cea a distrugerii R. Moldova, care va inceta atunci sa mai existe ca un stat independent,. suveran", a spus el. Afisele de campanie ale partidului spun: "Votati pentru stabilitate!" sau "O schimbare in bine numai cu comunistii".

Partidele de opozitie il acuza pe presedinte ca recurge la metode dictatoriale sau ca "uzurpeaza puterea" si le-au promis alegatorilor o schimbare democratica. De asemenea, unele sustin aderarea la NATO, spre deosebire de apelurile lui Voronin la neutralitate.

Noul parlament va alege apoi presedintele, care are nevoie de minim 61 voturi din totalul de 101 membri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.