Un bancher din inalta societate din Austria, Julius Meinl al V-lea, descendentul unei dinastii de oameni de afaceri, a fost arestat miercuri sub suspiciunea de escrocherie si abuz de incredere

Banca, in cadrul careia Julius Meinl al V-lea este presedintele consiliului de supraveghere, a confirmat astfel o informatie publicata joi de revista Format, informeaza NewsIn. Potrivit Meinl Bank, arestarea "nu are nicio consecinta" asupra institutiei, a carei situatie este "stabila".

La initiativa Autoritatii de Reglementare a Pietelor Financiare (FMA), Julius Meinl al V-lea, care este si proprietarul unui lant de supermarketuri de lux, face de doi ani obiectul unei anchete pentru escrocherie si abuz de incredere in gestionarea unei filiale a bancii pe care o conduce, Meinl European Land (MEL, redenumita in prezent Atrium Real Estate).

Bancherul, mostenitorul unei familii de comercianti, este o persoana excentrica, cunoscuta pentru ca ii cere soferului sa il transporte cu masina sa, marca Bentley, inclusiv pe distanta de 200 de metri dintre sediul bancii si magazinul alimentar de lux pe care al detine in centrul istoric al Vienei, pe strada Graben.

Stramosii sai au inceput afacerea in 1862, cand au deschis o bacanie la Viena, pe care au extins-o apoi, infiintand un lant de magazine, implantat nu numai in Austria, ci si in Ungaria si, pe atunci Cehoslovacia. Ei au emigrat la Londra, in special din cauza anexarii Austriei de catre Germania nazista. Familia Meinl s-a intors, insa, in 1945 si si-a recuperat proprietatile. In 1923, ei au deschis si o banca, iar in anii '70 au renuntat la lantul sau de magazine alimentare, pastrandu-l numai pe cel de pe strada Graben.

Cifra de afaceri a Meinl Bank, care are 150 de angajati,a scazut foarte mult in 2008 fata de 2007, din cauza gestionarii defectuoase a filialelor, care isi efectueaza o mare parte dintre operatiuni in "paradisul fiscal" de pe insula Jersey. In 2008, cifra de afaceri a bancii s-a ridicat la numai 820 de milioane de euro, fata de 1,54 de miliarde in 2007.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.