Doi umoristi din Quebec au reusit sa pacaleasca sistemele de securitate de la Casa Alba in 2007, cand s-au dat drept apropiati ai lui Nicolas Sarkozy, dar au fost nevoiti sa astepte instalarea noii administratii pentru a-si face publica farsa, a afirmat unul dintre ei, citat de AFP.
"Justitiarii mascati" au sunat la Casa Alba la 6 mai 2007, in ziua alegerii in functie a lui Sarkozy, unul dintre ei spunand ca este directorul departamentului de comunicare al presedintelui francez, a declarat Marc-Antoine Audette, unul dintre umoristi.

Duoul s-a facut cunoscut prin farsele facute candidatului republican la vicepresedintia Statelor Unite, Sarah Palin, lui Sarkozy, predecesorului sau Jacques Chirac, cantaretului Mick Jagger sau jucatorului de golf Tiger Woods, relateaza NewsIn.

La sfarsitul conversatiei, care va fi difuzata la un post de radio din Montreal miercuri dupa-amiaza, un consilier american ii spune falsului adjunct al lui Sarkozy "numarul direct" al Situation Room, sala in care se reuneste Consiliul pentru Securitate Nationala.

O consiliera le cere apoi sa sune peste 15 minute, pentru a le spune "care este programul presedintelui" George W. Bush, "care nu va vorbi cu domnul Sarkozy pana nu va fi pregatit". Aceasta consiliera, care ocupa "o pozitie foarte importanta in cadul National Security Agency", Agentia pentru Securitate Nationala (NSA), potrivit lui Audette, a parut surprinsa de telefon, pentru ca cei doi lideri isi vorbisera cu aproximativ o ora si jumatate inainte. Insa falsul director de comunicare i-a explicat consilierei ca noul presedinte francez tocmai vorbise cu mai multi sefi de stat straini, carora "le-a spus ca va coopera cu Statele Unite". "Ar vrea sa discute despre acest lucru cu presedintele" american, spune unul dintre umoristi in timpul inregistrarii care dureaza aproximativ un minut.

"La cateva secunde dupa ce am terminat convorbirea cu 'Situation Room', telefoanele noastre au inceput sa sune in mod repetat si ni s-a spus amabil, dar foarte clar sa nu difuzam" inregistrarea, a declarat Audette.

Dupa mai multe consultari cu avocati si cu un jurnalist de investigatie, cei doi canadieni au hotarat sa astepte schimbarea administratiei de la Washington "pentru ca (situatia - n.red) era prea serioasa" si "demonstra incompetenta si problemele de securitate din timpul administratiei Bush", au explicat umoristii intr-un comunicat.

Intrebati daca se vor folosi de numarul secret al Situation Room pentru a-i face o farsa si noului presedinte american, Audette a raspuns: "Vom vedea in anii urmatori (...), insa ne place de presedintele Obama".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.