Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, le-a cerut tarilor prezente in Afganistan sa contribuie la un fond pentru formarea armatei afgane, in valoare de doua miliarde de dolari pe an, relateaza AFP.

"Invit toate natiunile si organizatiile care se afla la aceasta masa sa aduca o contributie financiara la acest fond, pentru sustinerea armatei afgane", a spus el, la conferinta internationala pentru Afganistan, de la Haga.

El a evaluat la doua miliarde de dolari pe an costul formarii politiei si armatei afgane, potrivit unui interviu pentru Financial Times. Responsabilul a spus ca se bazeaza pe tari ca Japonia si Arabia Saudita, neimplicate militar, dar care dispun de solide resurse financiare, informeaza NewsIn.

In deschiderea conferintei, presedintele afgan Hamid Karzai, le-a cerut donatorilor sa sustina acest fond administrat de NATO. "Este necesar ca armatei afgane sa i se asigure mijloacele necesare pentru a asigura securitatea. Un plan de investitii in fortele de securitate afgane este o necesitate urgenta", a subliniat el.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a confirmat ca obiectivul este ca efectivele armatei afgane sa ajunga la 134.000 de oameni in 2011, fata de mai putin de 80.000 in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.