China a calificat marti drept "minciuni" destinate sa ii strice imaginea acuzatiile de spionaj electronic la scara mare, de care ar fi fost vizate si mai multe ambasade ale Romaniei, potrivit unui raport al cercetatorilor canadieni.

"Unii oameni din exteriorul Chinei sunt specialisti in fabricarea de minciuni despre presupusi spioni electronici chinezi", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing Qin Gang, citat de AFP. "Tentativele lor de a dauna imaginii Chinei sunt destinate esecului", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Un raport al cercetatorilor canadieni, publicat duminica, afirma ca un val de spionaj informatic cu origini in China ar fi permis infiltrarea computerelor guvernamentale si particulare a 103 tari. Printre acestea, potrivit raportului canadian, s-ar fi aflat computere ale ambasadelor Romaniei in Finlanda, Franta, Norvegia si China, dar cele ale lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan.

In mai putin de doi ani, cea mai vasta operatiune de acest tip descoperita vreodata a infiltrat programul de spionaj in cel putin 1.295 de computere din 103 tari, multe apartinand unor ambasade, ministere de externe si alte birouri guvernamentale, precum si in centrele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra si New York. Un computer infectat a fost localizat la sediul NATO. Cate un computer de la ambasadele Romaniei din tarile mentionate ar fi fost infectat cu un program de spionare pe care cercetatorii l-au denumit generic GhostNet. Cercetatorii sunt foarte siguri de validitatea identitatii acestor computere, potrivit evaluarii continute in raport.

Duminica, ministrul Cristian Diaconescu declarase ca MAE nu are deocamdata elemente din care sa rezulte ca ambasadele Romaniei ar fi fost tinte ale unui atac informatic si nici ale unui spionaj electronic, dar promisese ca se vor face verificari. "Vom verifica, in masura in care va fi posibil, dar, sub aspectul semnalelor pe care le avem, nu exista in acest moment niciun fel de penetrare informatica in legatura cu ambasadele noastre", a spus seful diplomatiei romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.