Noua adminsitratie americana a presedintelui Barack Obama a abandonat discret expresia "razboi impotriva terorismului", lansata de administratia precedenta, a recunoscut luni secretarul de stat american Hillary Clinton, citata de AFP.

"Adminsitratia a incetat sa foloseasca aceasta fraza si cred ca acest lucru este relevant in sine", a declarat sefa diplomatiei americane in avionul care o conducea la Haga, unde urmeaza sa participe la conferinta internationala consacrata Afganistanului.

Abandonarea acestei expresii nu este rezultatul unor instructiuni precise din partea presedintelui Obama, a dat asigurari Clinton. "Nu am auzit pe nimeni folosind-o. Nu am primit nicio directiva cu privire la folosirea acestei expresii. Pur si simplu, ea nu mai este folosita", a spus Clinton, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, administratia dezmintise ca au existat instructiuni oficiale pentru abandonarea acestei expresii, asa cum scrisese cotidianul Washington Post. Nicio directiva a Casei Albe nu a fost data pentru inlocuirea expresiei, au asigurat oficiali ai administratiei.

Potrivit Washington Post, conducerea Biroului pentru buget de la Casa Alba a ordonat Pentagonului sa renunte la expresia "razboi impotriva terorismului", adoptata de fostul presedinte american George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie 2001 si sa foloseasca in locul ei expresia mai neutra "operatiune contingenta in strainatate".

"Ma amuz uneori de lucrurile pe care le citesc in presa. Nu sunt la curent cu nicio comunicare pe care as fi facut-o cu privire la acest subiect", a declarat Peter Orszag, directorul Biroului pentru buget de la Casa Alba.

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Robert Gibbs, a dat asigurari miercuri, in timpul conferintei de presa zilnice, ca nu a primit "nicio nota" si niciun ordin pe acest subiect. Obama este mai putin preocupat de termenii folositi, decat de "masurile pe care trebuie sa le ia" pentru a proteja cetatenii si a asigura securitatea tarii, a subliniat Gibbs.

Purtatorul de cuvant al Biroului pentru buget, Ken Baer, confirmase ca "un functionar de rang intermediar (de la Pentagon - n.red.) a comunicat" informatii despre acest subiect, dar nu o directiva oficiala.

"Eu sunt persoana care se exprima public cu privire la aceste chestiuni si nu mi-a spus nimeni niciodata ce cuvinte sa folosesc sau nu", a reactionat purtatorul de cuvant de la Pentagon, Geoff Morrell, adaugand ca nu a primit "niciodata o astfel de directiva".

In opinia opozantilor administratiei Bush, expresia "razboi impotriva terorismului" constituie o abordare simplista si risca sa indeparteze sprijinul lumii arabe acordat Statelor Unite. Renuntarea la expresie ar fi fost un nou pas al administratiei Obama in sensul hotararii ei de a revizui unele politici externe din timpul presedintiei lui Bush, pasi printre care decizia de a pune capat prezentei americane in Irak si inchiderea inchisorii de la Guantanamo.

Administratia Bush si-a justificat prin "razboiul impotriva terorismului" interventia in Irak, criticata de numeroase tari si efectuata in afara cadrului ONU, precum si detinerea prelungita, fara inculpare, a suspectilor de terorism la Guantanamo, sau inchisorile secrete ale CIA din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.