Comunistii inteleg ca nu mai pot atrage voturi inainte de alegerile din 5 aprilie decat fiind ostili fata de Romania, iar pe de alta parte stiu ca Romania si UE nu vor face nimic impotriva lor, explica analistul Igor Botan, referindu-se la interzicerea intrarii in R. Moldova a circa 300 de romani.

Gestul autoritatilor moldovene este incalificabil, spune Igor Botan, dar pe de alta parte, nu Romania si UE sunt cele care trebuie si pot sa ia masuri. "Moldovenii sunt cei care trebuie sa taxeze o astfel de guvernare, inclusiv prin votul din 5 aprilie", explica directorul executiv al Asociatiei pentru Democratie Participativa ADEPT, potrivit NewsIn.

Igor Botan spune ca la Chisinau nu exista ingrijorare in ceea ce priveste impactul acestui gest asupra relatiilor cu UE. "Si asta, deoarece comunistii sunt convinsi ca UE nu va intreprinde absolut nimic pentru ca pe fundalul a ceea ce se intampla in Ucraina si Georgia, Republica Moldova arata relativ bine, adica guvernarea are o marja in care isi poate face de cap fara a se teme de consecinte. UE nu va face pentru Republica Moldova nimic mai mult decat Parteneriatul Estic si guvernarea de la Chisinau intelege foarte bine acest lucru si ignora toate avertismente", spune Igor Botan.

Potrivit lui, in acest moment singurul lucru care ii intereseaza pe comunistii moldoveni este sa ia cat mai multe voturi. "Dupa alegeri, in mod sigur vor gasi o explicatie formala de genul ca au existat informatii potrivit carora 'Noii Golani' au vrut sa organizeze actiuni subversive la Chisinau si altele de acest fel. Daca Romania va introduce masuri de raspuns, va suferi populatia Republicii Moldova, or Bucurestiul nu vrea acest lucru", precizeaza directorul ADEPT.

In acelasi timp, si o parte a societatii civile a luat atitudine fata de "actiunile ilegale ale autoritatilor comuniste de interzicere a accesului in Republica Moldova a unor personalitati ale stiintei si culturii din Romania". Uniunea scriitorilor, Asociatia istoricilor si Forul democrat al romanilor din Republica Moldova au emis o declaratie comuna in care amintesc ca la 26 martie 2009, la punctele de frontiera Sculeni si Leuseni, autoritatile comuniste ale Republicii Moldova "au retinut fara nici un temei si le-au interzis accesul in Republica Moldova mai multor personalitati ale stiintei si culturii nationale", care veneau la Chisinau la invitatia organizatiilor semnatare ale declaratiei: profesorilor universitari Ion Agrigoroaie, Catalin Turliuc si Liviu Lazar, de la Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, scriitorului si ziaristului Ion Basca, bibliografului Mioara Pop si poetului Ion Margineanu de la Alba Iulia, caruia urma sa i se inmaneze premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru anul 2008.

"Comandouri de securisti, trimise special la frontiera de generalul de militie sovietica Vladimir Voronin, i-au umilit pe cei nominalizati mai sus, retinandu-i ore in sir fara niciun fel de explicatii, sechestrandu-le cartile personale si cele cateva volume ale clasicilor literaturii noastre Ion Agarbiceanu si Lucian Blaga", se arata in declaratia care precizeaza ca despre Lucian Blaga, vamesii moldoveni au declarat cu emfaza ca "stiu ei ce fel de poet e acest ministru al lui Basescu".

"Prin aceste actiuni sfidatoare clanul comunist al generalului sovietic Voronin a incalcat - pentru a cata oara ?! - normele de drept international, acordurile semnate cu Uniunea Europeana si tarile membre, precum si dreptul la libera circulatie a persoanelor. Constatam inca o data caracterul antidemocratic, antieuropean si antinational al guvernarii comuniste de la Chisinau, teama ancestrala a clanului Voronin de adevarul stiintific si istoric, ura lor fata de cultura si literatura romana", se mai spune in declaratia semnata de Uniunea scriitorilor, Asociatia istoricilor si Forul democrat al romanilor din Republica Moldova.

Semnatarii fac apel catre institutiile academice din Republica Moldova (Academia de Stiinte a Republicii Moldova, universitati si alte institutii de invatamant superior) sa-si manifeste solidaritatea cu personalitatile stiintei academice si ale culturii din Romania ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate flagrant de catre regimul comunist de la Chisinau. "In acelasi sens, contam pe solidaritatea forurilor stiintifice internationale, a mediilor academice si universitare din tarile membre ale Uniunii Europene si din alte state, a PEN-clubului International si a asociatiilor internationale ale ziaristilor, a asociatiilor si uniunilor scriitorilor din alte tari. (...) Atentionam opinia publica internationala, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana, organizatiile internationale din care Republica Moldova face parte, in special Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, asupra violarii de catre autoritatile comuniste din Republica Moldova a normelor unanim acceptate ale dreptului international si a drepturilor fundamentale ale omului, si solicitam adoptarea sanctiunilor ce se impun in aceasta situatie".

Sambata, si liderul Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vladimir Filat, a rectionat la interdictiile de intrare in Republica Moldova, impuse cetatenilor romani la granita, adresand, in calitatea sa de deputat, o interpelare adresata premierului de la Chisinau, Zinainda Greceanii. Potrivit NewsIn, Filat a cerut sefului executivului "sa fie informat in regim de urgenta la ordinul cui au fost impuse aceste interdictii de circulatie, cine a executat ordinul si de ce prevederi ale cadrului legal national si european s-au prevalat".

Incepand cu 25 martie 2009, la granita cu Republica Moldova au fost opriti aproape 300 de cetateni romani, printre care studenti, intelectuali sau delegati oficiali ai unor consilii judetene. Procentual, 10% dintre romanii care au vrut sa treaca granita nu au fost lasati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.