Cinci persoane si-au pierdut viata si alte 100 au fost ranite la alegerile locale de duminica, din Turcia, castigate de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, insa cu un rezultat mai slab decat preconizase

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat nesatisfacut de rezultatul obtinut de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), pe care il conduce, la alegerile locale de duminica, in pofida victoriei formatiunii sale, cu 39,1% din voturi. "Daca ma intrebati daca sunt multumit, nu sunt deloc. Ar fi trebuit sa fie mai bine", a declarat acesta intr-o conferinta de presa organizata in cursul noptii, relateaza NewsIn, citand AFP.

Potrivit rezultatelor partiale, dupa numararea a 80% dintre buletinele de vot, AKP, formatiune aflata la putere din 2002, este urmata de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) cu 20,9% din sufragii, principala forta de opozitie din Parlament. Pe a treia pozitie se afla Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, nationalist), cu 16,2% din voturi.

In cursul campaniei, Erdogan a mizat pe un rezultat mai bun. Intr-un interviu difuzat vineri seara, fostul primar al Istanbulului a afirmat ca partidul sau va considera un esec sa obtina mai putin de 47% din voturi, adica atat cat a obtinut la legislativele din 2007.

Erdogan a spus, insa, ca rezultatele scrutinului trebuie percepute ca "un nou vot de incredere pentru AKP". Acesta a lasat sa se inteleaga si ca ar putea face o remaniere ministeriala, dupa "evaluarea" rezultatelor electorale de catre liderii formatiunii sale.

Secretarul general al CHP, Onder Sav, a declarat ca "AKP este in cadere libera".

Alegerile au fost marcate de violente, soldate cu cinci morti si aproape 100 de raniti, in special in sud-estul tarii dominat de kurzi.

Sondajele au creditat AKP cu 40%, pana la 48% din intentiile de vot, in pofida ratei somajului foarte mari si a economiei afectata de criza mondiala.

Opozitia, in special CHP, a obtinut rezultate foarte bune in cele doua mari orase ale tarii, Istanbul si Ankara, desi nu a castigat in niciunul dintre ele. Partidul pentru o Societate Democratica, (DTP, prokurd) si-a pastrat controlul asupra principalului oras din sud-est, Diyarbakir, cu populatie majoritar kurda, dar si asupra mai multor localitati din zonele defavorizate ale tarii.

Circa 48 de milioane de alegatori au fost chemati la urne duminica pentru a-si alege reprezentantii in administratiile locale. Erdogan voia ca acest vot-referendum - dupa o procedura de interzicere a partidului sau pentru activitati antilaice, care nu s-a concretizat, insa - sa ii consolideze formatiunea, pentru a-i permite sa implementeze reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeana. Multi turci atribuie AKP stabilitatea politica din ultimii ani.

"AKP si-a pierdut farmecul (....) si un partid politic a carui popularitate scade astfel risca sa piarda urmatoarele alegeri generale", a avertizat analistul politic Taha Akyol, citat de postul de televiziune CNN-Turk.

Potrivit lui Fikret Bila, jurnalist la ziarul liberal Miliyet, AKP trebuie sa ia foarte in serios avertismentul transmis de electorat. Acelasi punct de vedere este impartasit si de Murat Yetkin, de la acelasi cotidian, care afirma ca alegatorii "i-au dat cartonas galben premierului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.