Peste 245 de romani care voiau sa intre in R. Moldova in perioada 26-28 martie au fost intorsi din drum la vamile de pe Prut. Vamesii au inventat tot felul de motive, pana cand a venit un ordin ferm: cine nu are testul HIV nu trece.

Surse discrete de la Chisinau informeaza ca porunca a venit chiar de la Voronin catre comandantul granicerilor, intr-un limbaj specific: romanii au SIDA si nu trebuie sa intre in republica fiindca prezinta pericol de infestare pentru “moldovani”.

„Au savarsit acte de huliganism moderat“

“In mare parte, cei care au vrut sa intre in R. Moldova in ultima perioada sunt cetateni romani, care au vrut sa mearga la rude sau la diverse evenimente”, a spus Vasilica Tataru, purtatoare de cuvant la Directia de Paza a Frontierei de la Iasi. Pe langa oamenii obisnuiti, care treceau frecvent peste Prut, au mai fost opriti artisti, scriitori, istorici. In schimb, artistii din Rusia au putut intra in Basarabia in aceasta perioada. Asociatia Istoricilor, Uniunea Scriitorilor si Forumul Democrat al Romanilor din R. Moldova au adoptat o declaratie comuna contra abuzurilor regimului comunist. Documentul va fi trimis si Comisiei Europene. Revoltator este si faptul ca doua delegatii ale consiliilor judetene Vaslui si Iasi au patit la fel, desi convorbirile lor cu omologii din Basarabia fusesera antamate cu multa vreme in urma. Trei romani au fost arestati, judecati si apoi expulzati “pentru acte de huliganism moderat”. Doi din ei erau consultanti ai Partidului Liberal Democrat, condus de Vlad Filat. Ei se vor adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului. “Practic, ne-au fortat, ne-au dat jos din pat pentru ca eram in cuseta, am fost tinuti intr-o sala neincalzita o ora si jumatate, dupa care am fost obligati sa ne urcam intr-un tren care ne ducea la Iasi”, povesteste Maria Dobrovicescu, o calatoare. Este semnificativ ca nimeni nu-i despagubeste pe acesti oameni care acum pot da in judecata Republica Molotov la CEDO, daca vor gasi un avocat bun. “Din pacate, autoritatile R. Moldova, comunistii, au gresit si au interpretat ca acesti oameni, acesti delegati vin sa organizeze manifestari cu ocazia zilei de 27 martie pentru a marca Unirea Basarabiei cu Romania, acum 91 de ani”, a explicat Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.