Presedintele american Barack Obama merge saptamana aceasta in Europa, unde va participa la mai multe summituri cruciale, in cursul carora va incerca sa-si impuna obiectivele - considerate drept foarte ambitioase - pe care si le-a stabilit venind la Casa Alba.

Dupa ce in primele doua luni la Casa Alba a incercat sa salveze economia americana, Obama va pleca saptamana aceasta in primul sau turneu prezidential de anvergura, incercand sa joace un rol de lider in lupta impotriva recesiunii si sa isi convinga aliatii de eficienta noii sale strategii pentru Afganistan.

Potrivit NewsIn, presedintele american se va opri mai intai la Londra, pentru summitul G20 de joi, dupa care va merge in Franta si Germania unde va participa la summitul aniversar al NATO. Duminica, el se va afla la Praga, unde va lua parte la summitul UE-Statele Unite, dupa care va pleca in Turcia.

"Cred ca putem spune sincer ca primul turneu al lui Barack Obama in Europa este, poate, cea mai asteptata vizita a unui presedinte american peste Atlantic", a declarat Craig Kennedy, presedintele German Marshall Fund din Statele Unite, un centru de cercetare specializat in relatiile transatlantice.

Aceasta este prima ocazie pentru Obama sa refaca imaginea Statelor Unite in lume. "El va participa la primul sau summit cu liderii marilor puteri", a explicat Reginald Dale, de la Centrul de Studii Internationale si strategice, adaugand ca acesta va fi un "test pentru calitatile sale de lider".

La Londra, el ii va intalni pentru prima data pe presedintele rus si pe cel chinez. Apoi el va merge la Strasbourg (Franta) si la Kehl (Germania), pentru summitul NATO. Acolo el ii va cunoaste pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel si va participa la o dezbatere cu mai multi studenti privind viitorul Aliantei.

Duminica 5 aprilie, la Praga, Obama va participa la summitul Statele Unite - UE, unde va rosti un discurs foarte asteptat despre proliferarea nucleara. El va discuta in special cu liderii cehi, potrivit consilierilor sai.

In cele din urma presedintele american va merge la Ankara si la Istanbul, pentru a afirma rolul vital din punct de vedere strategic jucat de Turcia.

Dupa ce a fost investit in functie, in 20 ianuarie, Barack Obama a luat decizii intr-un ritm accelerat: inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo in decurs de un an, dialogul cu Iranul, inamic istoric al Statelor Unite, dorinta de a actiona in ceea ce priveste incalzirea climatica, anuntarea unei retrageri progresive din Irak, o noua strategie pentru Afganistan.

Presedintele american a lansat si un proces de imbunatatire a relatiilor cu Rusia, devenite practic glaciale in timpul predecesorului sau George W. Bush. Prima sa discutie cu Dmitri Medvedev va fi urmarita, probabil, indeaproape. Washingtonul vrea o sustinere mai ferma din partea Rusiei in dosarul nuclear iranian. De asemenea Obama a anuntat deja ca va reexamina proiectul scutului american antiracheta, pe care Moscova il priveste drept o amenintare.

In cursul discutiilor cu presedintele chinez Hu Jintao, Obama se va concentra pe modalitati de a tine sub control recesiunea economica, dar si pe problema nord-coreeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.