77 de indonezieni au murit inecati dupa ce au fost surprinsi in somn, in noaptea de joi spre vineri, de torente de noroi provocate de ruperea unui dig intr-o suburbie a Jakartei. Autoritatile cautau sambata peste 100 de persoane disparute.

Numerosi voluntari s-au alaturat echipelor de salvare si cauta printre daramaturi si in raul din apropiere, au declarat surse oficiale sambata, dupa ce barajul de la Situ Gintung, datand din perioada coloniala, a cedat.
Bilantul precedent era de 54 de morti si 38 de raniti, informeaza newsIn.

"Bilantul mortilor ar putea creste in continuare, in conditiile in care autoritatile se concentreaza pe gasirea persoanelor disparute", a declarat un purtator de cuvant al Agentiei pentru managementul dezastrelor nationale, Priyadi Kardono.

Potrivit Reuters, din cauza ploilor abundente, apa s-a revarsat peste baraj si a ajuns in zona rezidentiala aglomerata din apropiere. Potrivit AFP, digul de pamant de la lacul artifical Situ Gintung a inceput sa se fisureze in jurul orei locale 2.00 (joi, 21.00 ora Romaniei), dupa care s-a rupt. Aproape toata apa lacului s-a revarsat.
Desi alunecarile de teren si inundatiile sunt destul de comune in anotimpul musonic in Indonezia, dezastrul din noaptea de joi spre vineri a fost provocat probabil de o combinatie de factori - ploaia torentiala si intretinerea necorespunzatoare, care reflecta anii in care infrastructura cruciala a tarii a fost neglijata.

Minitsunamiul care s-a produs in urma cedarii barajului a distrus in totalitate 300 de locuinte, iar alte circa 200 sunt in continuare inundate, a spus Kardono.

Autoritatile au infiintat un centru pentru refugiati intr-o universitate din apropiere, iar peste 500 de politisti si militari cerceteaza zona, a declarat un purtator de cuvant al politiei din Jakarta.

Mai multi politicieni, printre care presedintele Susilo Bambang Yudhoyono, au intrerupt vineri campania pentru alegerile legislative din 9 aprilie pentru a merge la locul dezastrului. "Prioritatea noastra este sa ii ajutam pe supravietuitori sa identifice mortii si sa impiedicam raspandirea bolilor care pot aparea", a anuntat ministrul sanatatii Siti Fadilah Supari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.